Brzoskwiniowy dżem z nutką lawendy


Składniki:

1 kg brzoskwiń - juz obranych
20 dkg cukru
1 łyżeczka lawendy suszonej
3 łyżki soku z cytryny
10 pektyny


Sposób przygotowania:

Owoce zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę, wyjmujemy i zalewamy zimną wodą.
Teraz łatwo obierzemy skórkę z brzoskwiń.

Owoce kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Odstawiamy na 12 godzin by puściły sok.

Następnego dnia gotujemy 30 minut z lawendą - ja lawendę zawinełam w gazę by było mi ją łatwiej wyłowić z dżemu.

Pektynę łączymy z 3 łyżkami cukru - z tego już odważonego. Wsypujemy do gorącego dżemu i mieszamy aż dżem zacznie gęstnieć.
Wsypujemy resztę cukru i mieszamy do całkowitego rozpusczenia się.

Nakładamy goracy dżem do słoików i zakrecamy - odstawiamy na zakrętkach do góry dnem.



Robiąc ten dżem wzorowałam się na przepisie Bei z bloga www.beawkuchni.com... na dżem morelowy z lawendą.

Ale u mnie cena moreli była zporowa więc postanowiłam zrobić dżem z brzoskwiń i wyszedł przepyszny.

Ja lawendę bardzo lubię i ten dżem mi bardzo smakuje, ma śliczny kolor i zapach.

Dżem brzoskwiniowy zgłaszam do akcji:
- "Klub kwiatożerców" który organizuje Pinkcake

- "Morelkowo-brzoskwiniowo 2" którą prowadzi Kabamagia.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne