Brzoskwiniowy dżem z nutką lawendySkładniki: 1 kg brzoskwiń - juz obranych 20 dkg cukru 1 łyżeczka lawendy suszonej 3 łyżki soku z cytryny 10 pektyny |
Sposób przygotowania: Owoce zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę, wyjmujemy i zalewamy zimną wodą. Teraz łatwo obierzemy skórkę z brzoskwiń. Owoce kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Odstawiamy na 12 godzin by puściły sok. Następnego dnia gotujemy 30 minut z lawendą - ja lawendę zawinełam w gazę by było mi ją łatwiej wyłowić z dżemu. Pektynę łączymy z 3 łyżkami cukru - z tego już odważonego. Wsypujemy do gorącego dżemu i mieszamy aż dżem zacznie gęstnieć. Wsypujemy resztę cukru i mieszamy do całkowitego rozpusczenia się. Nakładamy goracy dżem do słoików i zakrecamy - odstawiamy na zakrętkach do góry dnem. Robiąc ten dżem wzorowałam się na przepisie Bei z bloga www.beawkuchni.com... na dżem morelowy z lawendą. Ale u mnie cena moreli była zporowa więc postanowiłam zrobić dżem z brzoskwiń i wyszedł przepyszny. Ja lawendę bardzo lubię i ten dżem mi bardzo smakuje, ma śliczny kolor i zapach. Dżem brzoskwiniowy zgłaszam do akcji: - "Klub kwiatożerców" który organizuje Pinkcake - "Morelkowo-brzoskwiniowo 2" którą prowadzi Kabamagia. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne