Marynowana papryka


Składniki:

Marynowana papryka 2-3 kg papryki - ja dałam pół na pół czerwoną i żółtą

Zalewa:
3/4 szklanki octu 10%
6 szklanek wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka gorczycy
olej


Sposób przygotowania:

Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne i białe błonki.

Kroimy na takie kawałki jakie lubimy - można pokroić paprykę na ćwiartki lub całkiem drobno. Ja kroję na takie średnie kawałki.
Wkładamy dość ciasno do umytych i wyparzonych słoików.

Wszytskie składniki zalewy zagotowujemy i jeszcze gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Gorczycę dzielimy w miarę równo do każdego słoika po trochę.

Do zalanej zalewą papryki dodajemy po 3/4 łyżki oleju gdy mamy słoiki o pojemności 370 ml lub po 1 łyżce oleju gdy słoiki są większe.

Zakręcamy, lekko studzimy i pasteryzujemy od momentu zagotowania się wody - mniejsze słoiki 2 minuty a te większe 4 minuty.

Wyjmujemy słoiki i ustawiamy je na zakrętkach, przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.



Marynowana papryką robi od lat moja mama i to od niej mam ten przepis.
Ja w tym roku po raz pierwszy postanowiłam zrobić taką paprykę.

Robi się ją bardzo szybko - w sumie najwięcej czasu zabiera obieranie papryki.

Papryka jest bardzo chrupiąca - ale koniecznie musicie pilnować czasu pasteryzacji, nie można go przedłużać bo papryka będzie miękka i nie smaczna.
Nie za kwaśna, nie za słona i słodka - poprostu idelana w smaku.

Marynowaną paprykę zgłaszam do akcji:
- "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju

- "Akcji przetwory 2010" którą prowadzi Kasandra6.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne