Marynowana paprykaSkładniki: 2-3 kg papryki - ja dałam pół na pół czerwoną i żółtą Zalewa: 3/4 szklanki octu 10% 6 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka gorczycy olej |
Sposób przygotowania: Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne i białe błonki. Kroimy na takie kawałki jakie lubimy - można pokroić paprykę na ćwiartki lub całkiem drobno. Ja kroję na takie średnie kawałki. Wkładamy dość ciasno do umytych i wyparzonych słoików. Wszytskie składniki zalewy zagotowujemy i jeszcze gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Gorczycę dzielimy w miarę równo do każdego słoika po trochę. Do zalanej zalewą papryki dodajemy po 3/4 łyżki oleju gdy mamy słoiki o pojemności 370 ml lub po 1 łyżce oleju gdy słoiki są większe. Zakręcamy, lekko studzimy i pasteryzujemy od momentu zagotowania się wody - mniejsze słoiki 2 minuty a te większe 4 minuty. Wyjmujemy słoiki i ustawiamy je na zakrętkach, przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Marynowana papryką robi od lat moja mama i to od niej mam ten przepis. Ja w tym roku po raz pierwszy postanowiłam zrobić taką paprykę. Robi się ją bardzo szybko - w sumie najwięcej czasu zabiera obieranie papryki. Papryka jest bardzo chrupiąca - ale koniecznie musicie pilnować czasu pasteryzacji, nie można go przedłużać bo papryka będzie miękka i nie smaczna. Nie za kwaśna, nie za słona i słodka - poprostu idelana w smaku. Marynowaną paprykę zgłaszam do akcji: - "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju - "Akcji przetwory 2010" którą prowadzi Kasandra6. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne