Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82


Składniki:

Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 900 g białej mąki chlebowej
1 łyżka soli
30 g mleka w proszku
30 g masła - ja rozpuściłam
30 g świeżych drożdzy
525 ml bardzo zimnej wody


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w wodzie.
W dużej misce łaczymy mąkę, mleko w proszku, sól. Delikatnie mieszamy palcem.

Wlewamy lekko ostudzone masło i rozpuszczone drożdze. Mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy około 10 minut.

Miskę smarujemy oliwą, wkładamy wyrobione ciasto i odstawiamy do wyrastania na 3 godziny. Co godzinę uderzamy odgazowując.

Po wyrastaniu dzielimy ciasto na cztery porcje, formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut by odpoczeło.

Następnie formujemy podłużne bochenki i układamy złączeniem w dół na blaszcze wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia.

Ja pomiędzy bochenki położyłam zwinięte w rulon ściereczki kuchenne - by mi się nie posklejały podczas wyrastania.

Smarujemy bochenki lekko oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego rośnięcia na godzinę a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230'C.

Wkładamy nacięte bochenki do piekarnika i w ciągu pierwszych 5 minut pieczenia naparowujemy go trzy razy.

Pieczemy około 20 minut ale gdyby chlebki nie były upieczone i nie wydawały głuchego dźwięku stukane od dołu należy je dopiekać jeszcze 10-15 minut.

Studzimy na kratce.



Powiem Wam bardzo mi brakowało wspólnego pieczenia podczas wakacji - w sumie to mogłam nadrobić zaległości ale wszytskie moje sprzęty zostały w Białymstoku.

Z wielką radością przeczytałam propozycje jakie ma dla nas A.Grey z bloga www.awyrlwyd.blogspot.com... gospodynie tego wydania piekarni.

Zrobiłam chlebki Vienna Bread - przepis na nie pochodzi z książki "Making bread at home" Tom Jaine. Piekłam go już dwa razy - pierwszy raz z połowy porcji i to był błąd :)

Chlebki są przepyszne, ciasto idealne w obróbce i bardzo łatwo się je formuje.
Smakiem przypominają mi batony pszenne ale o dziwno nawet następnego dnia są świeże.

Piekę je teraz właśnie ponownie ale z całej porcji - i Wam też tak radzę nie pożałujecie :)

Podoba mi się także chleb z ziemniakami, serem Cheddar i rozmarynem ale muszę Hektora obudzić z letniego snu :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne