Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82Składniki: 900 g białej mąki chlebowej 1 łyżka soli 30 g mleka w proszku 30 g masła - ja rozpuściłam 30 g świeżych drożdzy 525 ml bardzo zimnej wody |
Sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w wodzie. W dużej misce łaczymy mąkę, mleko w proszku, sól. Delikatnie mieszamy palcem. Wlewamy lekko ostudzone masło i rozpuszczone drożdze. Mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy około 10 minut. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy wyrobione ciasto i odstawiamy do wyrastania na 3 godziny. Co godzinę uderzamy odgazowując. Po wyrastaniu dzielimy ciasto na cztery porcje, formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut by odpoczeło. Następnie formujemy podłużne bochenki i układamy złączeniem w dół na blaszcze wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia. Ja pomiędzy bochenki położyłam zwinięte w rulon ściereczki kuchenne - by mi się nie posklejały podczas wyrastania. Smarujemy bochenki lekko oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego rośnięcia na godzinę a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230'C. Wkładamy nacięte bochenki do piekarnika i w ciągu pierwszych 5 minut pieczenia naparowujemy go trzy razy. Pieczemy około 20 minut ale gdyby chlebki nie były upieczone i nie wydawały głuchego dźwięku stukane od dołu należy je dopiekać jeszcze 10-15 minut. Studzimy na kratce. Powiem Wam bardzo mi brakowało wspólnego pieczenia podczas wakacji - w sumie to mogłam nadrobić zaległości ale wszytskie moje sprzęty zostały w Białymstoku. Z wielką radością przeczytałam propozycje jakie ma dla nas A.Grey z bloga www.awyrlwyd.blogspot.com... gospodynie tego wydania piekarni. Zrobiłam chlebki Vienna Bread - przepis na nie pochodzi z książki "Making bread at home" Tom Jaine. Piekłam go już dwa razy - pierwszy raz z połowy porcji i to był błąd :) Chlebki są przepyszne, ciasto idealne w obróbce i bardzo łatwo się je formuje. Smakiem przypominają mi batony pszenne ale o dziwno nawet następnego dnia są świeże. Piekę je teraz właśnie ponownie ale z całej porcji - i Wam też tak radzę nie pożałujecie :) Podoba mi się także chleb z ziemniakami, serem Cheddar i rozmarynem ale muszę Hektora obudzić z letniego snu :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne