Sól rozmarynowo-pomarańczowaSkładniki: 3/4 szklanki soli morskiej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu skórka otarta z 3/4 pomarańczy skórka otarta z 1 całej cytryny |
Sposób przygotowania: W moździerzu rozcieramy rozmaryn na proszek. Ścieramy skórki z cytrusów na tarce lub zestem. Do miseczki wsypujemy sól i dodajemy skórki i rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy palcami. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy by sól całkowicie wyschła. Gdy skórki są suche to kruszymy je na mniejsze kawałeczki. Śól przesypujemy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Jakiś czas temu zobaczyłam u Bei z bloga www.beawkuchni.com... wspaniałą sól z suszonymi warzywami. Wspaniale wyglądała na zdjęciu i napewno jest wyśmienita. W komentarzu pod postem Tilianara napisała, że robiła sól Jamiego Oliviera z rozmarynem i pomarańczą. Ależ podziałała ona na moją wyobraźnię. Chwila szukania i miałam na nią przepis - ze strony www.kuchnia.tv. Sól jest taka pachnąca, i bardzo ładnie się prezentuje - sądzę, że mogłaby być wspaniałym upominkiem. Soli tej mam zamiar używac do ryby a także do wszelakich mięs czy nawet sałatek. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne