Sól rozmarynowo-pomarańczowa


Składniki:

3/4 szklanki soli morskiej
1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
skórka otarta z 3/4 pomarańczy
skórka otarta z 1 całej cytryny


Sposób przygotowania:

W moździerzu rozcieramy rozmaryn na proszek. Ścieramy skórki z cytrusów na tarce lub zestem.

Do miseczki wsypujemy sól i dodajemy skórki i rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy palcami.

Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy by sól całkowicie wyschła.
Gdy skórki są suche to kruszymy je na mniejsze kawałeczki.

Śól przesypujemy do słoiczka i szczelnie zakręcamy.



Jakiś czas temu zobaczyłam u Bei z bloga www.beawkuchni.com... wspaniałą sól z suszonymi warzywami. Wspaniale wyglądała na zdjęciu i napewno jest wyśmienita.

W komentarzu pod postem Tilianara napisała, że robiła sól Jamiego Oliviera z rozmarynem i pomarańczą.
Ależ podziałała ona na moją wyobraźnię.
Chwila szukania i miałam na nią przepis - ze strony www.kuchnia.tv.

Sól jest taka pachnąca, i bardzo ładnie się prezentuje - sądzę, że mogłaby być wspaniałym upominkiem.

Soli tej mam zamiar używac do ryby a także do wszelakich mięs czy nawet sałatek.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne