Sól ze świeżym tymiankiem i cytrynąSkładniki: 3/4 szklanki soli morskiej 7 gałązek świeżego tymianku skórka otarta z 1/4 pomarańczy skórka otarta z 1 całej cytryny 2 łyżeczki soku cytrynowego |
Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy sól, dodajemy oberwane listki tymianku, skrapiamy ją sokiem z cytryny. Na tarce lub zestem ścieramy skórki z cytryny i pomarańczy. Dodajemy je do soli i całość dokładnie mieszamy palcami. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy by sól całkowicie wyschła. Wysuszoną sól z skórkami i wyschnietym tymiankiem rozgniatamy w palcach by pokruszyć składniki na mniejsze kawałki. Przesypujemy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Kolejna sól zainspirowana komentarzem Viridianki pod postem z przepisem na sól warzywną Bei z bloga www.beawkuchni.com. Sól przepięknie pachnie, już nie mogę się doczekać kiedy jej użyję. Możecie komponować dowolne połączenia smakowo-zapachowe, takie jakie podpowiada Wam Wasze podniebienie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne