Suszona papryka Hungarian Hot Wax w oliwie z cytryną i czosnkiem


Składniki:

papryka hungarian hot wax - dostałam od brata z Węgier
150 ml oleju kujawskiego trzy ziarna
150 ml oliwy z oliwek
skórka cytrynowa
ząbki czosnku
sól


Sposób przygotowania:

Paprykę czyścimy i układamy na foli aluminiowej, lekko solimy i suszymy na słońcu około 5 dni.

Układamy w słoikach i dodajemy odrobinę soli - ja dodałam także ususzonej czerwonej papryki także przywiezionej z Węgier.

Podgrzewamy olej z oliwą, dodajemy skórki cytrynowe i chwilę razem podgrzewamy. Na sam koniec wrzucamy czosnek posiekany w plasterki.

Zalewwamy paprykę ułożoną w słoikach. Oliwa zacznie bulgotać a my musimy dociaskać paprykę w słoikach by usunąć z niej jak najwięcej powietrza.

Zakręcemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym miejscu a po otwarciu słoika w lodówce.



Paprykę Hungarian Hot Wax zwaną także Hot Banana przywiózł mi mój bra z Węgier.

Nazwę swoją nosi od kraju w jakim rośnie i kształtu owoców papryki który jest zbliżony do banana. Jest ostra dlatego najlepiej czyścić ją w rękawiczkach.

Paprykę tą robiłam w sierpniu - ale postanowiłam wstawić przepis bo papryka wyszła rewelacyjna.

Oliwa która jest jakby produktem ubocznym jej przygotowania jest tak aromatyczna - smakuje wyśmienicie.

Paprykę zgłaszam do akcji:
- "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju

- "Akcji przetwory 2010" której patronuje Kasandraa6.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne