Suszona papryka Hungarian Hot Wax w oliwie z cytryną i czosnkiemSkładniki: papryka hungarian hot wax - dostałam od brata z Węgier 150 ml oleju kujawskiego trzy ziarna 150 ml oliwy z oliwek skórka cytrynowa ząbki czosnku sól |
Sposób przygotowania: Paprykę czyścimy i układamy na foli aluminiowej, lekko solimy i suszymy na słońcu około 5 dni. Układamy w słoikach i dodajemy odrobinę soli - ja dodałam także ususzonej czerwonej papryki także przywiezionej z Węgier. Podgrzewamy olej z oliwą, dodajemy skórki cytrynowe i chwilę razem podgrzewamy. Na sam koniec wrzucamy czosnek posiekany w plasterki. Zalewwamy paprykę ułożoną w słoikach. Oliwa zacznie bulgotać a my musimy dociaskać paprykę w słoikach by usunąć z niej jak najwięcej powietrza. Zakręcemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym miejscu a po otwarciu słoika w lodówce. Paprykę Hungarian Hot Wax zwaną także Hot Banana przywiózł mi mój bra z Węgier. Nazwę swoją nosi od kraju w jakim rośnie i kształtu owoców papryki który jest zbliżony do banana. Jest ostra dlatego najlepiej czyścić ją w rękawiczkach. Paprykę tą robiłam w sierpniu - ale postanowiłam wstawić przepis bo papryka wyszła rewelacyjna. Oliwa która jest jakby produktem ubocznym jej przygotowania jest tak aromatyczna - smakuje wyśmienicie. Paprykę zgłaszam do akcji: - "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju - "Akcji przetwory 2010" której patronuje Kasandraa6. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne