Challah - chałka Jeffrey'a Hamelmana


Składniki:

500 g mąki pszennej chlebowej
15 g drożdzy
40 g cukru
70 g jajka całego
37 - 38 g żółtek
37 - 38 g oleju
160 g wody
9 - 10 g soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łaczymy w misce - możecie wcześniej rozpuścić drożdze w wodzie. Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 7 minut - gluten ma być dobrze rozwinięty. Ciasto będzie twardawe.

Przykrywamy sciereczka i odsatawiamy na dwie godziny do fermentacji - po godzinie spłaszczamy ciasto, składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na taka ilość części jaka nam jest potrzebna do zaplatania chałki. Z każdej porcji formujemy kulkę i odkładamy by ciasto odpoczeło na 10 minut.

Z każdej kulki formujemy zwilżonymi dłońmi wałeczek. Zaplatamy chałkę.

Odstawiamy chałkę do ponownego wyrastania na 90-120 minut. Przed pieczeniem smarujemy jajkiemrozmąconym z wodą i posypujemy sezamem lub makiem.

Pieczemy w teperaturze 190'C przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Ciasto możemy także włożyć na noc do lodówki - robimy to po godzinnej fermentacji w temperaturze pokojowej. Odgazowujemy ciasto dwa razy w trakcie pierwszych 4-6 godzin lodówkowania.



Przepis na tą chałkę podała Gospodarna Narzeczona na blogu www.gospodarneszczescie.blogspot.com.
Dzięki niej także stałam się szczęśliwą posiadaczką instrukcji zaplatania chałek :) dziękuję Kasiu :)

Challah zaplotłam z siedmiu kawałków - jestem z siebie bardzo dumna :) z tego powodu.

Challah jest pyszna, mięciutka i bardzo dobrze współpracuje.
Mój synuś bardzo lubi wszelkiego rodzaju chałeczki dlatego od czasu do czasu mu takie piekę.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne