Challah - chałka Jeffrey'a HamelmanaSkładniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 15 g drożdzy 40 g cukru 70 g jajka całego 37 - 38 g żółtek 37 - 38 g oleju 160 g wody 9 - 10 g soli |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łaczymy w misce - możecie wcześniej rozpuścić drożdze w wodzie. Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 7 minut - gluten ma być dobrze rozwinięty. Ciasto będzie twardawe. Przykrywamy sciereczka i odsatawiamy na dwie godziny do fermentacji - po godzinie spłaszczamy ciasto, składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na taka ilość części jaka nam jest potrzebna do zaplatania chałki. Z każdej porcji formujemy kulkę i odkładamy by ciasto odpoczeło na 10 minut. Z każdej kulki formujemy zwilżonymi dłońmi wałeczek. Zaplatamy chałkę. Odstawiamy chałkę do ponownego wyrastania na 90-120 minut. Przed pieczeniem smarujemy jajkiemrozmąconym z wodą i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w teperaturze 190'C przez 30 minut. Studzimy na kratce. Ciasto możemy także włożyć na noc do lodówki - robimy to po godzinnej fermentacji w temperaturze pokojowej. Odgazowujemy ciasto dwa razy w trakcie pierwszych 4-6 godzin lodówkowania. Przepis na tą chałkę podała Gospodarna Narzeczona na blogu www.gospodarneszczescie.blogspot.com. Dzięki niej także stałam się szczęśliwą posiadaczką instrukcji zaplatania chałek :) dziękuję Kasiu :) Challah zaplotłam z siedmiu kawałków - jestem z siebie bardzo dumna :) z tego powodu. Challah jest pyszna, mięciutka i bardzo dobrze współpracuje. Mój synuś bardzo lubi wszelkiego rodzaju chałeczki dlatego od czasu do czasu mu takie piekę. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne