Słodko-kwaśny sos MalwinkiSkładniki: 3 kg pomidorów 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 1 łyżka soli 2 łyżki musztardy dijon 2 szklanki cukru 1 łyżeczka chili w proszku - zamiast chili dałam 1 łyżeczkę ostrej papryki i odrobinę pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki białego pieprzu - niestety nie lubię białego pieprzu więc dałam tyle samo ziołowego 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku - to tak 2-3 ząbki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 szklanki octu 10% 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej - nastepnym razem dam z 3 łyżki by sos był gęściejszy |
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki lub w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa wsypujemy do garnka i posypujemy solą - odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy sok z warzyw do garnka i dodajemy do niego: musztardę, cukier, ocet, chili, pieprz, curry i rozgnieciony czosnek. Gotujemy sok 30 minut na małym ogniu. Dodajemy pokrojonego ananasa bez soku i kukurydzę - gotujemy ponownie na małym ogniu 10 minut. Łączymy sok z ananasa z mąką ziemniaczaną i wlewamy do soku warzywnego. Zagotowujemy - sos zacznie przypominac kisiel. Dodajemy warzywa i ponownie zagotowujemy. Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem - ja zapasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania się wody. Malwinko ten sos dedykuję Tobie i trzymam kciuki za historię najnowszą po 40 roku :) Spotkałyśmy się razem z Malwinką z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... w naszych wirtualnych kuchniach i zrobiłyśmy pyszny sos na który przepis podała moja towarzyszka gotowania. Sos jest przepyszny, nie za słodki nie za kwaśny - jest idealny :) Sklepowe sosy niech się schowają - teraz już mam swój idelany sos słodko-kwaśny. Ja przygotowałam go z połowy porcji i już żałuję - wyszło mi osiem słoiczków po 370 ml. Sos będzie wspaniale smakował z podsmażoną lub grilowaną piersią z kurczaka lub indyka, wieprzowiną czy nawet kuleczkami z mięsa mielonego. Malwinko Kochana dziękuję :) i czekam do następnego wspólnego gotowania. Słodko-kwaśny sos zgłaszam do akcji: - "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju - "Akcja przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6 [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne