Pomidorowy kurczak z papryką podany na brązowym ryżu


Składniki:

1/2 filetu z kurczaka dużego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - domowej
1 łyżeczka czosnku niedżwiedziego
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
1/3 butelki puree pomidorowego - takiej o pojemności 700 ml
3 łyżki wody
sól
pieprz ziołowy
bazylia suszona
odrobina cukru
ugotowany na sypko brązowy ryż
listki bazylii


Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostke lub w paseczki - doprawiamy przypawą do kurczaka oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy i na tej samej patelni smażymy mięso.
Wkładamy podsmażoną cebulę i pokrojoną paprykę.

Wlewamy puree pomidorowe wymieszane z wodą, doprawiamy solą, pierzem, cukrem i suszona bazylią.
Wszystko razem smażymy kilka minut.

Na talerzu układamy ugotowany na sypko brązowy ryż, na środku kurczaka pomidorowego i ozdabiamy listkami bazylii.



Pomidorowy kurczak to expresowe danie obiadowe - najwięcej czasu zajmuje nam pokrojenie kurczaka.
No dobra i ugotowanie ryżu.

Robiłam go już kilka razy bo bardzo nam smakuje. Można także zamiast puree pomidorowego użyć świeżych pomidorów.

To danie potwierdza regułę która ja uznaję za genialną - najlepsze potrawy to te które albo które robimy na szybko albo te które robimy od niechcenia.

Pomidorowego kurczaka zgłaszam do akcji:
- "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju

- "Kurczak na 1000 sposobów" którą prowadzi Msbella


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne