Pomidorowy kurczak z papryką podany na brązowym ryżuSkładniki: ![]() 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - domowej 1 łyżeczka czosnku niedżwiedziego 1/2 cebuli 1/2 papryki czerwonej 1/3 butelki puree pomidorowego - takiej o pojemności 700 ml 3 łyżki wody sól pieprz ziołowy bazylia suszona odrobina cukru ugotowany na sypko brązowy ryż listki bazylii |
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka kroimy w kostke lub w paseczki - doprawiamy przypawą do kurczaka oraz czosnkiem niedźwiedzim. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy i na tej samej patelni smażymy mięso. Wkładamy podsmażoną cebulę i pokrojoną paprykę. Wlewamy puree pomidorowe wymieszane z wodą, doprawiamy solą, pierzem, cukrem i suszona bazylią. Wszystko razem smażymy kilka minut. Na talerzu układamy ugotowany na sypko brązowy ryż, na środku kurczaka pomidorowego i ozdabiamy listkami bazylii. Pomidorowy kurczak to expresowe danie obiadowe - najwięcej czasu zajmuje nam pokrojenie kurczaka. No dobra i ugotowanie ryżu. Robiłam go już kilka razy bo bardzo nam smakuje. Można także zamiast puree pomidorowego użyć świeżych pomidorów. To danie potwierdza regułę która ja uznaję za genialną - najlepsze potrawy to te które albo które robimy na szybko albo te które robimy od niechcenia. Pomidorowego kurczaka zgłaszam do akcji: - "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju - "Kurczak na 1000 sposobów" którą prowadzi Msbella [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne