Bułeczki na piknikSkładniki: 350 g m±ki pszennej chlebowej 200 ml wody 2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant - ja dałam 20 g ¶wieżych 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy |
Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy m±kę, cukier, sól oraz drożdze - ja swoje najpierw rozpu¶ciłam w wodzie oarz oliwę. Wyrabiamy ciasto rekoma - zajmie to dosłownie chwilę. Gdyby ciasto było lużnawe to możecie dosypać troszeczkę m±ki. Przykrywamy miskę z ciastem ¶ciereczk± i odstawiamy na 1,5-2 godziny by podwoiło swoj± objęto¶ć. Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Z wyro¶niętego ciasta formujemy bułeczki i układamy je na okr±głej blaszcze zostawiaj±c między nimi 1 cm odstępu. Smarujemy bułeczki olejejm i posypujemy mak±. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut a następnie zmnijeszamy temperaturę do 200'C i pieczemy kolejne 8-12 minut. Studzimy na kratce. Gdy wrócili¶my z wakacji upiekłam te bułeczki - zakwas był ususzony a ja w domu miałam m±ke i ¶wieże drożdze. Skorzystałam z przepisu Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... - to skarbnica wiedzy i wspaniałych przepisów. Bułeczki wyszły bardzo dobre choć takie blade :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne