Bułeczki na piknik


Składniki:

350 g m±ki pszennej chlebowej
200 ml wody
2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant - ja dałam 20 g ¶wieżych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy


Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy m±kę, cukier, sól oraz drożdze - ja swoje najpierw rozpu¶ciłam w wodzie oarz oliwę. Wyrabiamy ciasto rekoma - zajmie to dosłownie chwilę.

Gdyby ciasto było lużnawe to możecie dosypać troszeczkę m±ki.

Przykrywamy miskę z ciastem ¶ciereczk± i odstawiamy na 1,5-2 godziny by podwoiło swoj± objęto¶ć.

Piekarnik nagrzewamy do 230'C.
Z wyro¶niętego ciasta formujemy bułeczki i układamy je na okr±głej blaszcze zostawiaj±c między nimi 1 cm odstępu.

Smarujemy bułeczki olejejm i posypujemy mak±. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut a następnie zmnijeszamy temperaturę do 200'C i pieczemy kolejne 8-12 minut.
Studzimy na kratce.



Gdy wrócili¶my z wakacji upiekłam te bułeczki - zakwas był ususzony a ja w domu miałam m±ke i ¶wieże drożdze.

Skorzystałam z przepisu Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... - to skarbnica wiedzy i wspaniałych przepisów.

Bułeczki wyszły bardzo dobre choć takie blade :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne