"Pizza" z patelniSkładniki: 1 duża cebula 15 dkg szynki w kawałku 15 dkg sera żółtego 1/2 dużej papryki czerwonej Ciasto: 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek mąki pszennnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pieprz ziołowy vegeta domowa sól |
Sposób przygotowania: Cebulę, szynkę, ser żółty i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. W drugiej misce łączymy wodę z jajkami lekko je roztrzepując, dosypujemy mąki i przyprawy. Łączymy by wyszło dość gęste ciasto. Wsypujemy pokrojone warzywa z serem i szynką. Mieszamy i na samym końcu wsypujemy proszek do pieczenia. Smażymy jak placki ziemniaczane - małe okrągłe placuszki - z obu stron na złoty kolor. Latem moja mama zrobiła nam pizzę z patelni - nie mogłam sobie wyobrazić co to może być. Sądziłam, że to będzie coś w rodzaju placka drożdżowego pieczonego na patelni. Okazało się, ze to taka niby pizza bo z pizzą ma wspólne tylko składniki - cebulę, ser żółty, szynkę i paprykę. "Pizza" z patelni bardzo mi smakowała, jadłam ją z ketchupem i cytrynowym sosem balsamico ale można ją zjeść z każdym sosem czy chutneyem. Zgłaszam ją do akcji: - "Paprykujemy" którą organizuje Shinju [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne