"Pizza" z patelni


Składniki:

"Pizza" z patelni 1 duża cebula
15 dkg szynki w kawałku
15 dkg sera żółtego
1/2 dużej papryki czerwonej

Ciasto:
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek mąki pszennnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz ziołowy
vegeta domowa
sól


Sposób przygotowania:

Cebulę, szynkę, ser żółty i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

W drugiej misce łączymy wodę z jajkami lekko je roztrzepując, dosypujemy mąki i przyprawy. Łączymy by wyszło dość gęste ciasto.

Wsypujemy pokrojone warzywa z serem i szynką. Mieszamy i na samym końcu wsypujemy proszek do pieczenia.

Smażymy jak placki ziemniaczane - małe okrągłe placuszki - z obu stron na złoty kolor.



Latem moja mama zrobiła nam pizzę z patelni - nie mogłam sobie wyobrazić co to może być. Sądziłam, że to będzie coś w rodzaju placka drożdżowego pieczonego na patelni.

Okazało się, ze to taka niby pizza bo z pizzą ma wspólne tylko składniki - cebulę, ser żółty, szynkę i paprykę.

"Pizza" z patelni bardzo mi smakowała, jadłam ją z ketchupem i cytrynowym sosem balsamico ale można ją zjeść z każdym sosem czy chutneyem.

Zgłaszam ją do akcji:
- "Paprykujemy" którą organizuje Shinju


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne