Cannelloni z mięsem z dodatkiem cukini i paprykiSkładniki: ![]() 1 łyżka czosnku niedżwiedziego 1/2 łyżeczki domowej vegety pieprz ziołowy wg. własnego smaku 1,5 łyżki suszonej bazylii 1/2 małej cukinii 1/2 czerwonej papryki 5 łyżek kukurydzy 10 rurek cannelloni lekko podgotowanych 10 dkg sera mozarella Sos pomidorowy: 150-200 ml puree pomidorowego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku odrobina cukru do smaku sól |
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, domową vegetą, pieprzem ziołowym i bazylią. Dokładnie miezamy i odstawiamy na minimum godzinę. Cukinię i paprykę dokładnie myjemy, kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na oliwie. Wyjemujemy warzywa z patelni. W tej samej patelni smażymy mięso - najlepije by po usmażeniu było w formie takich małych kuleczek. Dodajemy warzywa i kukurydzę - dokładnie mieszamy całość. W ganku podgrezwamy puree pomidorowe dopawiając je oregano, suszonym czosnkiem, cukrem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Lekko podgotowane rurki makaronowe napełniamy farszem mięsno-warzywnym. Podane ilości farszu starczą na dwa obiady - czyli na napełnienie 20 rurek cannelloni. Układamy w naczyniu, zalewamy puree pomidorowym i posypujemy porwana mozarellą. Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Lubię cannelloni ale nizbyt częsato je przygotowuję - w sumie to nie wiem nawet dlaczego. Dlatego z wielką ochotą przygotowałam to - z mięsem i warzywami. Rurki wcześniej lekko podgotowałam dlatego znacznie skrócił się czas zapiekania ich w piekarniku. Cannelloni wyszło rewelacyjne - polecam Wam bo naprawde warto je zrobić. Cannelloni z mięsem z dodatkiem cukini i papryki zgłaszam do akcji: - "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju - "Cukiniowy sierpień 2010" który prowadzi Parmelia [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne