Cannelloni z mięsem z dodatkiem cukini i papryki


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 łyżka czosnku niedżwiedziego
1/2 łyżeczki domowej vegety
pieprz ziołowy wg. własnego smaku
1,5 łyżki suszonej bazylii
1/2 małej cukinii
1/2 czerwonej papryki
5 łyżek kukurydzy
10 rurek cannelloni lekko podgotowanych
10 dkg sera mozarella

Sos pomidorowy:
150-200 ml puree pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku
odrobina cukru do smaku
sól



Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, domową vegetą, pieprzem ziołowym i bazylią. Dokładnie miezamy i odstawiamy na minimum godzinę.

Cukinię i paprykę dokładnie myjemy, kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na oliwie. Wyjemujemy warzywa z patelni.

W tej samej patelni smażymy mięso - najlepije by po usmażeniu było w formie takich małych kuleczek. Dodajemy warzywa i kukurydzę - dokładnie mieszamy całość.

W ganku podgrezwamy puree pomidorowe dopawiając je oregano, suszonym czosnkiem, cukrem i solą.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Lekko podgotowane rurki makaronowe napełniamy farszem mięsno-warzywnym.
Podane ilości farszu starczą na dwa obiady - czyli na napełnienie 20 rurek cannelloni.

Układamy w naczyniu, zalewamy puree pomidorowym i posypujemy porwana mozarellą.
Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy około 20 minut.



Lubię cannelloni ale nizbyt częsato je przygotowuję - w sumie to nie wiem nawet dlaczego.

Dlatego z wielką ochotą przygotowałam to - z mięsem i warzywami.
Rurki wcześniej lekko podgotowałam dlatego znacznie skrócił się czas zapiekania ich w piekarniku.

Cannelloni wyszło rewelacyjne - polecam Wam bo naprawde warto je zrobić.

Cannelloni z mięsem z dodatkiem cukini i papryki zgłaszam do akcji:
- "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju

- "Cukiniowy sierpień 2010" który prowadzi Parmelia


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne