Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84


Składniki:

Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84 500 g maki pszennej
2 łyżki pszennych otrąb
330 ml wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki soli plus szczypta
14 g drożdzy
200 g salami
8 dużych plastrów sera gouda
125 g mozarelli
suszony koperek - ten dostałam od Gin :)
3 łyżki pasty z pomidorów, kaparów i oliwek
1 żółtko
1 łyżka wody


Sposób przygotowania:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdze - odstawiamy na 10 minut.
Wsypujemy 350 g mąki, 1/2 łyżki soli, oliwę i mieszamy. Powstanie lekko lejące się ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto przebijamy, dosypujemy pozostałą mąke i wyrabiamy - ja dosypałam jeszcze dodatkowo 2 małe garście mąki bo ciasto było jakieś rzadkie.

Wałkujemy ciasto na prostokąt - ja zrobiłam dwa mnijesze prostokąty. Posypujemy szczyptą soli.

Ciasto smarujemy pastą z pomidorów, układamy połowę salami, teraz plasterki sera żółtego i ponownie salami.
Rwiemy mozarellę i rozkładamy równomiernie. Posypujemy koperkiem.

Zwijamy ciasno w roladę - tak by powstałą rolada o długości dłuższego boku naszego prostokąta. Dokładnie sklejamy końce i złożenie - ja sklejenie rolady u mieściłam pod spodem.

Układamy roladki na papierze do pieczenia i smarujemy rozkłóconym żółtkiem z łyżką wody. Odstawiamy na 20 minut by lekko podrosło a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C.

Pieczemy 25-30 minut aż rolada będzie złotobrązowa. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy i kroimy na kanapki o grubości takiej jaką preferujemy.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Olciaky która prowadzi bloga www.galeriachleba.blogspot.com.
Zaproponowała wyrolowana kanapkę która bardzo przypadła mi do gustu - wiedziałam, że ją zrobię.

Z podanej porcji zrobiłam dwe mnijesze rolady które starczyły nam na śniadanie i dwie kolacje :)

Zrolowana kanapka jest pyszna, ale mi osobiście i mojemu mężowi także bardziej smakuje lekko ciepła.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne