Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84Składniki: 500 g maki pszennej 2 łyżki pszennych otrąb 330 ml wody 1 łyżka oliwy 1/2 łyżki soli plus szczypta 14 g drożdzy 200 g salami 8 dużych plastrów sera gouda 125 g mozarelli suszony koperek - ten dostałam od Gin :) 3 łyżki pasty z pomidorów, kaparów i oliwek 1 żółtko 1 łyżka wody |
Sposób przygotowania: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdze - odstawiamy na 10 minut. Wsypujemy 350 g mąki, 1/2 łyżki soli, oliwę i mieszamy. Powstanie lekko lejące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przebijamy, dosypujemy pozostałą mąke i wyrabiamy - ja dosypałam jeszcze dodatkowo 2 małe garście mąki bo ciasto było jakieś rzadkie. Wałkujemy ciasto na prostokąt - ja zrobiłam dwa mnijesze prostokąty. Posypujemy szczyptą soli. Ciasto smarujemy pastą z pomidorów, układamy połowę salami, teraz plasterki sera żółtego i ponownie salami. Rwiemy mozarellę i rozkładamy równomiernie. Posypujemy koperkiem. Zwijamy ciasno w roladę - tak by powstałą rolada o długości dłuższego boku naszego prostokąta. Dokładnie sklejamy końce i złożenie - ja sklejenie rolady u mieściłam pod spodem. Układamy roladki na papierze do pieczenia i smarujemy rozkłóconym żółtkiem z łyżką wody. Odstawiamy na 20 minut by lekko podrosło a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Pieczemy 25-30 minut aż rolada będzie złotobrązowa. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy i kroimy na kanapki o grubości takiej jaką preferujemy. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Olciaky która prowadzi bloga www.galeriachleba.blogspot.com. Zaproponowała wyrolowana kanapkę która bardzo przypadła mi do gustu - wiedziałam, że ją zrobię. Z podanej porcji zrobiłam dwe mnijesze rolady które starczyły nam na śniadanie i dwie kolacje :) Zrolowana kanapka jest pyszna, ale mi osobiście i mojemu mężowi także bardziej smakuje lekko ciepła. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne