Udka z kurczaka pieczone z cukinią, marchewką i ziemniakami


Składniki:

3 udka z kurczaka
2 łyżki czosnku niedżwiedziego
2 łyżki suszonego czosnku
3 łyżki domowej przyprawy do kurczaka
1 łyżka przyprawy cajun
6 średnich ziemniaków
3 marchewki
1 cukinia
1 łyżeczka domowej przyprawy vegeta
1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego
odrobina przyprawy cajun
1/4 łyżeczki soli tymiankowej
3 łyżki oliwy aromatyzowanej - ja miałam oliwę którą była zalana suszona papryka


Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dwie części - ja kroje tak by osobno byłp podudzie i ta pałka.

Wkładamy do miski i posypujemy: 2 łyżkami czosnku niedżwiedziego, 2 łyżkami suszonego czosnku, 3 łyżkami domowej przyprawy do kurczaka oraz 1 łyżką przyprawy cajun.
Dokładnie pokrywamy nimi kurczaka i odstawiamy na całą noc do lodówki - ja dodatkowo zawsze przykrywam mięso folią spożywczą.

Następnego dnia obieramy ziemniaki i marchewkę, kroimy w kostkę ziemniaki a marchewkę na kawałki. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm.

Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy pozostałymi przyprawami - bez oliwy. Dokładnie mieszamy - wyjmujemy cukinię a resztę warzyw układamy w naczyniu żaroodpornym.

Na górę układamy kurczaka i całość polewamy oliwą aromatyzowaną.
Wstawiamy do pikeranika i nastawiamy temperaturę na 150'C. Pieczemy - ja na początku przykrywamy naczynie folią spożywczą - około 1,5 godziny. Folię zdejmuję po 40 minutach pieczenia.

Około 20 minut przed końcem, pieczenia dodajemy pokrojoną cukinię. Dopiekamy wszystko razem już bez foli.



Mój synuś Amadeusz bardzo lubi pieczone udla z kurczaka - powiem Wam, że chyba mógłby je jeść codziennie.
Zresztą ja też je lubię.

Tym razem udka upiekłam z marchewką - którą pieczoną uwielbiam - ziemniakami i cukinią. Takie udka nie wymagają już dodatku surówki gdyż mamy wszytsko w jednym garnku.

Udka pieczone z cukinią, marchewką i ziemniakami zgłaszam do akcji:
- "Cukiniowy sierpień 2010" którą prowadzi Parmelia

- "Kurczak na 1000 sposobów" którą prowadzi Msbella.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne