Chleb wiejski - polskiSkładniki: Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu 90 g mąki żytniej razowej 90 g wody Ciasto chlebowe: 250 g mąki pszennej białej 165 g wody cały zaczyn 5 g soli |
Sposób przygotowania: Wieczorem składniki zaczynu mieszamy - powstanie bardzo gęsta pasta. Odstawiamy na 8-12 godzin. Następnego dnia wszytskiew składniki ciasta chlebowego dokładnie mieszamy - można to zrobić mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-4 godziny aż podwoi objętość. Foremkę smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i przekładamy do niej ciasto. Ja posypałam go czarnuszką. Przykrywamy i odstawiamy aż ciasto wyrastając wypełni foremkę - trwa to około 2-4 godzin. Pieczemy chleb w temperaturze 250'C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy w 200'C przez około 15 minut az bochenek będzie rumiany i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk. To był pierwszy chleb jaki upiekłam gdy ożywiłam swój zakwas po letnim śnie. Przepis znalazłam u Atinki która prowadzi bloga www.atinabc.blox.pl. Ciasto nie sprawiało mi kłopotu ładnie wyrastało. Chlebek był bardzo smaczny, o chrupiącej skórce i ładnych średnich dziurkach. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne