Chleb wiejski - polski


Składniki:

Chleb wiejski - polski Zaczyn:
30 g aktywnego zakwasu
90 g mąki żytniej razowej
90 g wody

Ciasto chlebowe:
250 g mąki pszennej białej
165 g wody
cały zaczyn
5 g soli


Sposób przygotowania:

Wieczorem składniki zaczynu mieszamy - powstanie bardzo gęsta pasta. Odstawiamy na 8-12 godzin.

Następnego dnia wszytskiew składniki ciasta chlebowego dokładnie mieszamy - można to zrobić mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-4 godziny aż podwoi objętość.

Foremkę smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i przekładamy do niej ciasto.
Ja posypałam go czarnuszką. Przykrywamy i odstawiamy aż ciasto wyrastając wypełni foremkę - trwa to około 2-4 godzin.

Pieczemy chleb w temperaturze 250'C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy w 200'C przez około 15 minut az bochenek będzie rumiany i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk.



To był pierwszy chleb jaki upiekłam gdy ożywiłam swój zakwas po letnim śnie.

Przepis znalazłam u Atinki która prowadzi bloga www.atinabc.blox.pl.

Ciasto nie sprawiało mi kłopotu ładnie wyrastało.
Chlebek był bardzo smaczny, o chrupiącej skórce i ładnych średnich dziurkach.






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne