Chleb kielecki Piekarnia po godzinach 12


Składniki:

Chleb kielecki Piekarnia po godzinach 12 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
200 g ma¶lanki
200 g ugotowanych ziemniaków - przeci¶niętych przez praskę
200 g m±ki żytniej - ja dałam typ 720
300 g białej pszennej m±ki chlebowej wysokobiałkowej np. Manitoby - dałam chlebow± typ 650
1 łyżka soli


Sposób przygotowania:

Ziemniaki ł±czymy z ma¶lank± i zakwasem.
Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Następnego dnia dodajemy obie m±ki, wyrabiamy ciut lepkie ciasto.
Odstawiamy przykryte do fermentacji na 3,5 godziny. W tym czasie składamy ciasto dwa razy.

Formujemy owalny bochenek, kładziemy złaczeniem w górę w koszyku. Przykrywamy i pozwalamy mu wyrastać - tym razem nieco ponad godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 250'C - ja rozgrzałam go razem z kamieniem przez 40 minut.

Bochenek przekładamy na łopatę, nacinamy i zsuwamy na kamień.
Pieczemy z par± przez 15 minut, a następnie przez 30 minut bez pary w temperaturze 200'C.

Studzimy na kratce.



Piek±c ten chleb pierwszy raz użyłam kamienia do pieczenia w domu pizzy i chleba. Ależ byłam podekscytowana :)

Chlebek wyszedł rewelacyjny, bardzo chrupi±cy i pyszny.

Teraz już wiem, że chleby pieczona na kamieniu smakuj± wybornie :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne