Chleb kielecki Piekarnia po godzinach 12Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 200 g ma¶lanki 200 g ugotowanych ziemniaków - przeci¶niętych przez praskę 200 g m±ki żytniej - ja dałam typ 720 300 g białej pszennej m±ki chlebowej wysokobiałkowej np. Manitoby - dałam chlebow± typ 650 1 łyżka soli |
Sposób przygotowania: Ziemniaki ł±czymy z ma¶lank± i zakwasem. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Następnego dnia dodajemy obie m±ki, wyrabiamy ciut lepkie ciasto. Odstawiamy przykryte do fermentacji na 3,5 godziny. W tym czasie składamy ciasto dwa razy. Formujemy owalny bochenek, kładziemy złaczeniem w górę w koszyku. Przykrywamy i pozwalamy mu wyrastać - tym razem nieco ponad godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 250'C - ja rozgrzałam go razem z kamieniem przez 40 minut. Bochenek przekładamy na łopatę, nacinamy i zsuwamy na kamień. Pieczemy z par± przez 15 minut, a następnie przez 30 minut bez pary w temperaturze 200'C. Studzimy na kratce. Piek±c ten chleb pierwszy raz użyłam kamienia do pieczenia w domu pizzy i chleba. Ależ byłam podekscytowana :) Chlebek wyszedł rewelacyjny, bardzo chrupi±cy i pyszny. Teraz już wiem, że chleby pieczona na kamieniu smakuj± wybornie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne