Chleb irlandzki sodowy Weekendowa Piekarnia 85Składniki: 500 ml maślanki lub kefiru 250 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 25 g miękkiego masła |
Sposób przygotowania: Wszytskie suche składniki łaczymy w misce, dodajemy masło - posiekane i wlewamy maślankę. Całość energicznie mieszamy do połaczenie się składników. Na blaszcze formujemy bochenek o śrdenicy około 20 cm. Na środku nacinamy głeboko na kształt krzyża. Pieczemy w temparaturze 190'C przez 30-35 minut. Bochenek stukany od dołu ma wydawać "głuchy" dźwięk. Gdyby tak nie było dopiekamy go - można wyjąć z blaszki i odwrócić do góry spodem - kolejne kilka minut. Studzimy na kratce i trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym lub ściereczką. Powiem Wam gdy przeczytałam przepis na ten chleb zapytałam siebie w myślach a gdzie zakwas a gdzie drożdze ?:) Czytam jeszcze raz o jest soda - myślę soda w chlebie? Ale zawsze jest pora na poznawanie nowych smaków więc postanowiłam upiec ten chleb który zaproponował nam Kuba który prowadzi bloda www.kubapichci.pl. Ciasto było dość lepkie ale dające się w miarę formować. Chlebek mój ładnie wyrósł. Mi osobiście smakował - nie powiem jest nieco inny niż drożdzowe czy zakwasowe chleby. Jest dość cięzki w swojej strukturze ale nie jest zaklacem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne