Chleb irlandzki sodowy Weekendowa Piekarnia 85


Składniki:

Chleb irlandzki sodowy Weekendowa Piekarnia 85 500 ml maślanki lub kefiru
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki pszennej razowej
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
25 g miękkiego masła



Sposób przygotowania:

Wszytskie suche składniki łaczymy w misce, dodajemy masło - posiekane i wlewamy maślankę.
Całość energicznie mieszamy do połaczenie się składników.

Na blaszcze formujemy bochenek o śrdenicy około 20 cm. Na środku nacinamy głeboko na kształt krzyża.

Pieczemy w temparaturze 190'C przez 30-35 minut. Bochenek stukany od dołu ma wydawać "głuchy" dźwięk.
Gdyby tak nie było dopiekamy go - można wyjąć z blaszki i odwrócić do góry spodem - kolejne kilka minut.

Studzimy na kratce i trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym lub ściereczką.



Powiem Wam gdy przeczytałam przepis na ten chleb zapytałam siebie w myślach a gdzie zakwas a gdzie drożdze ?:)

Czytam jeszcze raz o jest soda - myślę soda w chlebie?
Ale zawsze jest pora na poznawanie nowych smaków więc postanowiłam upiec ten chleb który zaproponował nam Kuba który prowadzi bloda www.kubapichci.pl.

Ciasto było dość lepkie ale dające się w miarę formować. Chlebek mój ładnie wyrósł.

Mi osobiście smakował - nie powiem jest nieco inny niż drożdzowe czy zakwasowe chleby. Jest dość cięzki w swojej strukturze ale nie jest zaklacem.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne