Murzynek ze ¶liwkamiSkładniki: 200 g masła lub margaryny 200 g m±ki pszennej 250 g cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju 1/3 szklanki wody 5 jajek 2 łyżki esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - następnym razem dam dodatkowo 1 łyżeczkę sody 1/2 kg ¶liwek węgierek |
Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem pudrem, kakao, wod± i olejem. Studzimy. Wlewamy esencję waniliow±. Dodajemy do czekoladowej masy żółtka i stopniowo m±kę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywn± pianę i delikatnie ale stanowczo ł±czymy z czekoladowym ciastem. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układamy ¶liwki skórkami do dołu. Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około godziny - moje ciasto piekło się 80 minut. Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jaki¶ czas temu Edysia prowadz±ca bloga www.przystole.blox.pl... zaprezentowała murzynka którego znam z dzieciństwa z dodatkiem ¶liwek węgierek. Bardzo mnie zaintrygował ten przepis wiec upiekłam to ciasto - lekko zmieniłam tylko wykonanie, zrobiłam go tak ja piekę "swojego" murzynka. Ciasto wyszło smaczne tylko moje ¶liwki się utopiły w nim :) ale komu to przeszkadza. Skuszę się o stwierdzenie, że następnego dnia ciasto smakowało nawet lepiej niż tego samego dnia w którym się go upiekło. Murzynka ze ¶liwkami zgłaszam do akcji "¦liwka 2010" któr± prowadzi Blue_megi. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne