Murzynek ze ¶liwkami


Składniki:

200 g masła lub margaryny
200 g m±ki pszennej
250 g cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
5 jajek
2 łyżki esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia - następnym razem dam dodatkowo 1 łyżeczkę sody
1/2 kg ¶liwek węgierek


Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem pudrem, kakao, wod± i olejem. Studzimy. Wlewamy esencję waniliow±.

Dodajemy do czekoladowej masy żółtka i stopniowo m±kę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywn± pianę i delikatnie ale stanowczo ł±czymy z czekoladowym ciastem.

Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę
układamy ¶liwki skórkami do dołu.

Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około godziny - moje ciasto piekło się 80 minut.

Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



Jaki¶ czas temu Edysia prowadz±ca bloga www.przystole.blox.pl... zaprezentowała murzynka którego znam z dzieciństwa z dodatkiem ¶liwek węgierek.

Bardzo mnie zaintrygował ten przepis wiec upiekłam to ciasto - lekko zmieniłam tylko wykonanie, zrobiłam go tak ja piekę "swojego" murzynka.

Ciasto wyszło smaczne tylko moje ¶liwki się utopiły w nim :) ale komu to przeszkadza.

Skuszę się o stwierdzenie, że następnego dnia ciasto smakowało nawet lepiej niż tego samego dnia w którym się go upiekło.

Murzynka ze ¶liwkami zgłaszam do akcji "¦liwka 2010" któr± prowadzi Blue_megi.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne