Marynowane grzyby


Składniki:

Marynowane grzyby 2-3 kg grzybów mogą być pieczarki albo grzyby leśne

Zalewa
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
2-3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki gorczycy
2 cebule - jak ktoś lubi

oliwa - po parę kropli do każdego słoika przed zakręceniem



Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie płuczemy - leśne należy wypłukać nawet kilka razy.

Pieczarki dokładnie myjemy i wrzucamy do gotującej się wody. Zagotowujemy, cedzakiem wyjmujemy i układamy w słikach.

Leśne grzyby gotujemy 30-35 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Wyjmujemy i układamy w słoikach.

Zagotowujemy wszytskie składniki zalewy - gdy lubicie cebulę w marynowanych grzybach to ją dodajcie, ja ją kroję w talarki i gotuję z razem zalewą.

Gorącą zalewą zalewamy grzyb w słoikach, do każdego dodajemy kilka kropli oliwy i zakręcamy.

Gdy marynujemy pieczarki to zakrecamy słoiki i stawiamy je na zakrętkach - nie musimy ich pasteryzować.

Ale gdy w słoiczkach mamy zamarynowane leśne grzyby to należy je zapasteryzować 5 minut od momentu zagotowania się wody.



Kilka dni temu byliśmy na grzybach - powiem Wam tylu grzybów nie widziałam do tej pory w swoim życiu nigdy.

Nazbierałam ich mnóstwo - ususzyłam ich bardzo dużo, dorobiłam pudru grzybowego i zrobiłam marynowane - marynowałam podgrzybki i kołpaki.

O ile podgrzybki są mi znane to kołpaki są odkryciem tego roku. Chodziliśmy po lesie z kolegą który bardzo zachwalał właśnie kołpaki zwane także płachetką zwyczajną lub kołpakowatą a regionalnie turkiem lub niemką.

Kołpaki są wyśmienite właśnie marynowane ale także smażone.
Przepis na marynowane grzyby mam od swojej Mamy :)

Marynowane grzyby zgłaszam do akcji:
- "Grzybobranie 2010" którą prowadzi n_zak

- "Akcja przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne