Marynowane grzybySkładniki: 2-3 kg grzybów mogą być pieczarki albo grzyby leśne Zalewa 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 2-3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki gorczycy 2 cebule - jak ktoś lubi oliwa - po parę kropli do każdego słoika przed zakręceniem |
Sposób przygotowania: Grzyby dokładnie płuczemy - leśne należy wypłukać nawet kilka razy. Pieczarki dokładnie myjemy i wrzucamy do gotującej się wody. Zagotowujemy, cedzakiem wyjmujemy i układamy w słikach. Leśne grzyby gotujemy 30-35 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Wyjmujemy i układamy w słoikach. Zagotowujemy wszytskie składniki zalewy - gdy lubicie cebulę w marynowanych grzybach to ją dodajcie, ja ją kroję w talarki i gotuję z razem zalewą. Gorącą zalewą zalewamy grzyb w słoikach, do każdego dodajemy kilka kropli oliwy i zakręcamy. Gdy marynujemy pieczarki to zakrecamy słoiki i stawiamy je na zakrętkach - nie musimy ich pasteryzować. Ale gdy w słoiczkach mamy zamarynowane leśne grzyby to należy je zapasteryzować 5 minut od momentu zagotowania się wody. Kilka dni temu byliśmy na grzybach - powiem Wam tylu grzybów nie widziałam do tej pory w swoim życiu nigdy. Nazbierałam ich mnóstwo - ususzyłam ich bardzo dużo, dorobiłam pudru grzybowego i zrobiłam marynowane - marynowałam podgrzybki i kołpaki. O ile podgrzybki są mi znane to kołpaki są odkryciem tego roku. Chodziliśmy po lesie z kolegą który bardzo zachwalał właśnie kołpaki zwane także płachetką zwyczajną lub kołpakowatą a regionalnie turkiem lub niemką. Kołpaki są wyśmienite właśnie marynowane ale także smażone. Przepis na marynowane grzyby mam od swojej Mamy :) Marynowane grzyby zgłaszam do akcji: - "Grzybobranie 2010" którą prowadzi n_zak - "Akcja przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne