Pain de Campagne 2010 - chleb Tatter


Składniki:

Pain de Campagne 2010 - chleb Tatter 200 g żytniego razowego zaczynu zakwasowego 150 % *
500 g mąki pszennej chlebowej białej
30 g mąki pszennej razowej zwyklej
325 g wody o temperaturze 28'C
12 g soli

* - łyżeczka zakwasu żytniego dokarmiona 120 g wody i 80 g mąki żytniej razowej


Sposób przygotowania:

Zaczyn nastawiamy 10 godzin wcześniej i zostawiamy w temperaturze pokojowej.

W dużej misce mieszamy zaczyn z wodą i dodajemy obie mąki. Całość mieszamy krótko wyrabiamy i przykrywamy szczelnie miskę, odstawiamy na pół godziny.

Dodajemy sól, wyrabiamy elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Odstawiamy na 2 1/2 godziny - składając co 50 minut.

Kształtujemy bochenek i układamy w koszyku do wyrastania złączeniem do góry na 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 250'C razem z kamieniem. Wyrosnięte bochenki przekładamy na łopatę, nacinamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy z parą przez 2 minuty - psikamy po włożeniu i co 30 sekund jeszcze trzy razy.

Zmiejszamy temparaturę do 240'C i pieczemy jeszcze 30-35 minut.



Tatter która prowadzi bloga www.piekarniatatter.blogspot.com... pokazała chleb który mnie zaczarował.

Wiecie co on mi się śnił po nocach - no i jak miałam go nie upiec.

Ciasto było lepkie ale w miarę dające się formować - ale jak to ja przy przekładaniu go z łopaty na kamień poparzyłam sobie ręce.

Chleb mi na początku rozlał się na boki i myślę sobie no to będzie więcej skórki ale po chwili pięknie sie podniósł.

Wstawiam go na specjalne zyczenie Kokoko która mnie prosiła bym się pochwaliła co też czynię.

Chleb nam bardzo smakuje jest wyborny :)

Tatter dziękuję za nieustającą inspirację :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne