Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem


Składniki:

Zaczyn:
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
45 g letniej wody
75 g białej m±ki pszennej

Ciasto wła¶ciwe:
500 g białej m±ki pszennej chlebowej
100 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żytni± 720
100 g m±ki pszennej razowej
455 g letniej wody
13 g soli
120 g uprażonych ziaren słonecznika


Sposób przygotowania:

Składniki zaczyny dokładnie mieszamy, przykrywamy folia i odstawiamy na 12 godzin.

Do miski wsypujemy m±ki i wlewamy wodę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

Dodajemy sól i zaczyn. Wyrabiamy 5 minut a następnie dodajemy wystudzony słonecznik. Ponownie wyrabiamy 3 minuty - ma byc elastyczne i gładkie.

Przykrywamy i zostawiamy do wyro¶nięcia na 2 i 1/2 godziny - składaj±c ciasto co 50 minut.

Wyro¶nięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy luĽn± kulę któr± odstawiamy na 15 minut.

Z każdej kulki formujemy bochenek, zł±czeniem w górę kładziemy w koszykach do wyrastania - odstawiamy na około 1,5 godziny.
Ja jeden koszyk dałam na pół godziny na balkon - gdyż mam jeden kamień do pieczenia a dwa bochenki mi się na niego nie zmieszcz±.

Rozgrzewamy piec razem z kamieniem do pieczenia do 250'C.
Wkładamy nacięty bochenek i pieczemy z par± przez 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i dopiekamy bez pary 35 minut.



Pisałam Wam już nie raz Tatter jest dla mnie jednym z guru jeżeli chodzi o pieczenie chleba - muszę tutaj wymienić Margot, Gospodarn± Narzeczon±, Liskę, Zawszepolkę.

To od tych osób bardzo wiele się nauczyłam i jestem pewna, że jeszcze się nauczę.


DZIĘKUJĘ WAM



Ten chleb pochodzi od Tatter która prowadzi bloga www.palcelizac.blogspot.com.

Ciasto chlebowe dało się ładnie formować i nie sprawiało mi kłopotu.

Chleb wyszedł przepyszny z tak± chrupi±c± skórk± - ja sobie mówię, iż to przez kamień do pieczenia w domu chleba.









[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne