Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiemSkładniki: Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 45 g letniej wody 75 g białej m±ki pszennej Ciasto wła¶ciwe: 500 g białej m±ki pszennej chlebowej 100 g m±ki żytniej sitkowej - dałam żytni± 720 100 g m±ki pszennej razowej 455 g letniej wody 13 g soli 120 g uprażonych ziaren słonecznika |
Sposób przygotowania: Składniki zaczyny dokładnie mieszamy, przykrywamy folia i odstawiamy na 12 godzin. Do miski wsypujemy m±ki i wlewamy wodę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy sól i zaczyn. Wyrabiamy 5 minut a następnie dodajemy wystudzony słonecznik. Ponownie wyrabiamy 3 minuty - ma byc elastyczne i gładkie. Przykrywamy i zostawiamy do wyro¶nięcia na 2 i 1/2 godziny - składaj±c ciasto co 50 minut. Wyro¶nięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy luĽn± kulę któr± odstawiamy na 15 minut. Z każdej kulki formujemy bochenek, zł±czeniem w górę kładziemy w koszykach do wyrastania - odstawiamy na około 1,5 godziny. Ja jeden koszyk dałam na pół godziny na balkon - gdyż mam jeden kamień do pieczenia a dwa bochenki mi się na niego nie zmieszcz±. Rozgrzewamy piec razem z kamieniem do pieczenia do 250'C. Wkładamy nacięty bochenek i pieczemy z par± przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i dopiekamy bez pary 35 minut. Pisałam Wam już nie raz Tatter jest dla mnie jednym z guru jeżeli chodzi o pieczenie chleba - muszę tutaj wymienić Margot, Gospodarn± Narzeczon±, Liskę, Zawszepolkę. To od tych osób bardzo wiele się nauczyłam i jestem pewna, że jeszcze się nauczę. DZIĘKUJĘ WAM Ten chleb pochodzi od Tatter która prowadzi bloga www.palcelizac.blogspot.com. Ciasto chlebowe dało się ładnie formować i nie sprawiało mi kłopotu. Chleb wyszedł przepyszny z tak± chrupi±c± skórk± - ja sobie mówię, iż to przez kamień do pieczenia w domu chleba. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne