TiramisuSkładniki: 500 g serka marscarpone 450 ml śmietanki kremówki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią 75 ml likieru baileys z nutką karmelu 1 paczka włoskich biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 50 ml wody |
Sposób przygotowania: Śmietankę kremówkę lekko ubijamy z cukrem z wanilią a następnie dodajemy śmietan fixy. Ubijając dalej stopniowo dodajemy ser marscarpone a na samym końcu likier baileys. Układamy na dnie formy biszkopty które skrapiamy kawą. Przykrywamy je połową masy. Następnie znowu kładziemy biszkopty i skrapiamy kawą, przykrywamy drugą połową masy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą. Istnieje tysiące przepisów na tiramisu - jedne są z jajakmi inne bez. Ja wymyśliłam sobie przepis bez jajek - nie lubię surowych jajek i już. Tiramisu wyszło obłędnie pyszne - kremowe z wyczuwalną nutką karmelową i kawową. Miałam tylko mały problem z wyjęciem go z formy ale taka już jego uroda - następnym razem podam go w małych pucharkach :) Idelanie smakowało z kawą - ohh pysznie było. Tiramisu zgłaszam do akcji: - "Festiwal mascarpone" który prowadzi ctx8096 [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne