Tiramisu


Składniki:

Tiramisu 500 g serka marscarpone
450 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią
75 ml likieru baileys z nutką karmelu
1 paczka włoskich biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 50 ml wody


Sposób przygotowania:

Śmietankę kremówkę lekko ubijamy z cukrem z wanilią a następnie dodajemy śmietan fixy.

Ubijając dalej stopniowo dodajemy ser marscarpone a na samym końcu likier baileys.

Układamy na dnie formy biszkopty które skrapiamy kawą. Przykrywamy je połową masy.

Następnie znowu kładziemy biszkopty i skrapiamy kawą, przykrywamy drugą połową masy.
Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - na kilka godzin.

Przed podaniem posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą.



Istnieje tysiące przepisów na tiramisu - jedne są z jajakmi inne bez.
Ja wymyśliłam sobie przepis bez jajek - nie lubię surowych jajek i już.

Tiramisu wyszło obłędnie pyszne - kremowe z wyczuwalną nutką karmelową i kawową.

Miałam tylko mały problem z wyjęciem go z formy ale taka już jego uroda - następnym razem podam go w małych pucharkach :)

Idelanie smakowało z kawą - ohh pysznie było.

Tiramisu zgłaszam do akcji:
- "Festiwal mascarpone" który prowadzi ctx8096


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne