Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką Weekendowa Piekarnia 86Składniki: Zaczyn: 20 g plus 2 łyżki zakwasu - ja dałam 20 g żytniego 70 g mąki pszennej wysokobiałkowej - ja dałam chlebową około 40 g wody Ciasto właściwe 130 g zaczynu 300 g wody 440 g mąki pszennej 15 g cukru 10 g soli 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki pokrojonych oliwek - ja dałam zielone 1,5 łyżki czarnuszki |
Sposób przygotowania: składniki zaczyny łaczymy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin. Następnego dnia mąkę z ciasta właściwego łączymy z wodą i odstawiamy na 20 minut. Dodajemy zaczyn i wyrabiając stopniowo dodajemy sól, cukier i oliwę. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia - co godzinę odgazowujemy je przebijając ręką i lekko wyrabiając. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy oliwki i czarnuszkę - ja lekko je wyrobiłam jeszcze. Okrągłą formę - ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm - smarujemy oliwą i umieszczamy w niej uformowany bochenek. Szczelnie przykrywamy folia i odstawiamy aż potroi swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 200'C - ja nagrzałam go z kamieniem. Smarujemy wierzch chleba oliwą i wkładamy na 40 minut do piekarnika. Miałam ochotę na ten chleb już od jakiegoś czasu i nie muszę chyba Wam pisac jak się ucieszyłam gdy zobaczyłam go w propozycjach z w ramach wekendowej piekarni. Gospodynią tego wydania jest Oliwka która prowadzi bloga www.cynamonioliwka.blogspot.com... która oprócz chleba zaproponowała jeszcze drożdzowe precle z makiem które mam zamiar też upiec. Chleb Pan de Horiadaki bardzo mi smakuje - najbardziej z szynką szwarcwaldzką i chutneyem ze śliwek. Ciasto ładnie wyrastało, dało się formować, miąższ jest o ładnych równych dziurkach a chleb pozostaje długo świeży Kali oreksi [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne