Rolada biszkoptowa z jabłkiem - Dzień Jabłka 2010Składniki: ![]() 100 g drobnego cukru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g mąki 1 łyżka oliwy 2-3 jabłka cynamon bułka tarta |
Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno na najmniejszych obrotach stopniowo dodając cukier waniliowy i zwykły. Dodajemy następnie po jednym żółtku. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodajemy łyżkę oliwy. Blachę - ja użyłam takiej z piekarnika kwadratowej - wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i układamy na blaszce jedno za drugim. Posypujemy cynamonem i bułką tartą. Zalewamy ciastem, pieczemy 15 minut w 220'C. Ciepłe ciasto odwracamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku lekko dociskając. Studzimy na blaszce, kroimy pod skosem a przed podaniem posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem. Zobaczyłam kiedyś jak Ewa Wachowicz robiła taką roladę w swoim programie "Ewa gotuje". Wydawała mi się łatwa do zrobienia więc postanowiłam wypróbować przepis. Rolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu - prawie całą pracę za nas wykonuje mikser. Zatopione jabłka oprószone cynamonem i otulone lekkim biszkoptem - jak dla mnie idealne połączenie. Rolada biszkoptowa jest moją propozycją na Dzień Jabłka który prowadzi Tatter z bloga www.palcelizac.blogspot.com... oraz zgłaszam ją do akcji: - "Sezon na jabłka" którą prowadzi Olciaky. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne