Rolada biszkoptowa z jabłkiem - Dzień Jabłka 2010


Składniki:

7 jajek
100 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
140 g mąki
1 łyżka oliwy

2-3 jabłka
cynamon
bułka tarta




Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno na najmniejszych obrotach stopniowo dodając cukier waniliowy i zwykły.
Dodajemy następnie po jednym żółtku.
Przesiewamy mąkę i mieszamy ją delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodajemy łyżkę oliwy.

Blachę - ja użyłam takiej z piekarnika kwadratowej - wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i układamy na blaszce jedno za drugim. Posypujemy cynamonem i bułką tartą.

Zalewamy ciastem, pieczemy 15 minut w 220'C. Ciepłe ciasto odwracamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia.

Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku lekko dociskając.
Studzimy na blaszce, kroimy pod skosem a przed podaniem posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem.



Zobaczyłam kiedyś jak Ewa Wachowicz robiła taką roladę w swoim programie "Ewa gotuje".
Wydawała mi się łatwa do zrobienia więc postanowiłam wypróbować przepis.

Rolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu - prawie całą pracę za nas wykonuje mikser.

Zatopione jabłka oprószone cynamonem i otulone lekkim biszkoptem - jak dla mnie idealne połączenie.

Rolada biszkoptowa jest moją propozycją na Dzień Jabłka który prowadzi Tatter z bloga www.palcelizac.blogspot.com... oraz zgłaszam ją do akcji:
- "Sezon na jabłka" którą prowadzi Olciaky.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne