Ćwikła


Składniki:

1 kg upieczonch buraków - trzeba wziąść około 1400 g surowych
169 g tartego chrzanu - ja dałam chrzan kresowy
50 g cukru
45 ml octu 10%
1/2 szklanki wody
około 1 szczypty soli


Sposób przygotowania:

Upieczone buraki obieramy - ja robię to w rękawiczkach, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy chrzan i całość dokładnie mieszamy.

W garnku zagotowujemy wodę z octem oraz cukrem - tylko do rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec dodajemy sól.

Wlewamy zalewę do ćwikły i dokładnie mieszamy.
Wkładamy do słoiczków - dobrze uciskając łyżką by pozbyć się jak najwięcej powietrza.

Nakładamy ćwikłę tak z 1,5 cm poniżej zakrętki i zakręcamy słoki.
Pasteryzujemy około 8 minut od zagotowania się.



Ja osobiście bardzo lubię ćwikłę ale nigdy jej sama nie robiłam w sumie to nie nawet dlaczego nie robiłam i już.

Ale postanowiłam to zmienić no bo przecież skoro potrafię upiec sama chleb to czy może być trudniejsze zrobienie ćwikły ? No powiedzcie ?:)

Szybki przegląd przepisów i mniej więcej wiedziałam co i jak.
Proporcje dopasowałam do swoich kubków smakowych.

Ćwikła wyszła rewelacyjna - nie za ostra, nie za kwaśna poprostu idealna w smaku.

Ćwikłę zgłaszm do akcji:
- "Akcji przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6

- "Kulinarne perły z lamusa" którą prowadzi ivka 76.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne