ĆwikłaSkładniki: 1 kg upieczonch buraków - trzeba wziąść około 1400 g surowych 169 g tartego chrzanu - ja dałam chrzan kresowy 50 g cukru 45 ml octu 10% 1/2 szklanki wody około 1 szczypty soli |
Sposób przygotowania: Upieczone buraki obieramy - ja robię to w rękawiczkach, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy chrzan i całość dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem oraz cukrem - tylko do rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec dodajemy sól. Wlewamy zalewę do ćwikły i dokładnie mieszamy. Wkładamy do słoiczków - dobrze uciskając łyżką by pozbyć się jak najwięcej powietrza. Nakładamy ćwikłę tak z 1,5 cm poniżej zakrętki i zakręcamy słoki. Pasteryzujemy około 8 minut od zagotowania się. Ja osobiście bardzo lubię ćwikłę ale nigdy jej sama nie robiłam w sumie to nie nawet dlaczego nie robiłam i już. Ale postanowiłam to zmienić no bo przecież skoro potrafię upiec sama chleb to czy może być trudniejsze zrobienie ćwikły ? No powiedzcie ?:) Szybki przegląd przepisów i mniej więcej wiedziałam co i jak. Proporcje dopasowałam do swoich kubków smakowych. Ćwikła wyszła rewelacyjna - nie za ostra, nie za kwaśna poprostu idealna w smaku. Ćwikłę zgłaszm do akcji: - "Akcji przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6 - "Kulinarne perły z lamusa" którą prowadzi ivka 76. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne