Buraki z cebulą


Składniki:

1 kg upieczonych buraków
1,5 sztuki średniej cebuli
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu 10%
1/4 szklanki cukru
sól do smaku


Sposób przygotowania:

Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Cebulę kroimy w kosteczkę.

W garnku gotujemy zalewę z wody, octu, cukru i soli. Dodajemy pokrojoną cebulę i całość gotujemy około 3 minut.

Wlewamy zalewę do startych buraków i dokładnie całość mieszamy.
Przekładamy do słoików dokładnie dociskając łyżką buraki by pozbyć się powietrza.

Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania się wody.



Robiąc ćwikłę zrobiłam i takie buraczki z cebulą na zimę.
Jest wiele przepisów na takie buraczki ale z papryką a ja jej nie miałam i nie chciało mi się iść po nią do sklepu.

Postanowiłam zrobić buraczki z cebulą - wyszły pyszne.
Buraki z cebulą zgłaszam do akcji:
- "Akcja przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne