Buraki z cebuląSkładniki: ![]() 1,5 sztuki średniej cebuli 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki octu 10% 1/4 szklanki cukru sól do smaku |
Sposób przygotowania: Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku gotujemy zalewę z wody, octu, cukru i soli. Dodajemy pokrojoną cebulę i całość gotujemy około 3 minut. Wlewamy zalewę do startych buraków i dokładnie całość mieszamy. Przekładamy do słoików dokładnie dociskając łyżką buraki by pozbyć się powietrza. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania się wody. Robiąc ćwikłę zrobiłam i takie buraczki z cebulą na zimę. Jest wiele przepisów na takie buraczki ale z papryką a ja jej nie miałam i nie chciało mi się iść po nią do sklepu. Postanowiłam zrobić buraczki z cebulą - wyszły pyszne. Buraki z cebulą zgłaszam do akcji: - "Akcja przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne