Dżem dyniowo-śliwkowy


Składniki:

600 g śliwek węgierek
500 g obranej dyni
3 łyżki cukru cynamonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
15 g pektyny
200 g brązowego cukru - dałam demerara
200 g zwykłego cukru minus 3 łyżki
3 łyżki wody



Sposób przygotowania:

Śliwki drylujemy, wrzucamy do garnka i zasypujemy 3 łyżkami cukru cynamonowego. Odstawiamy na godzinę lub dłużej.

Dynię kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do drugiego granka i wlewamy 3 łyżki wody. Dusimy aż się rozpadnie - ja dusiłam ją 10-15 minut. Studzimy. Miksujemy na puree.

Śliwki gotujemy na małym ogniu do monemtu aż same zaczną się rozpadać. studzimy i miksujemy na puree.

Łączymy puree dyniowe z śliwkowym. Dodajemy cynamon, imbir i startą gałkę muszkatłową. Gotujemy całość aż będzie gorące.

Pektynę łączymy z 4 łyżkami zwykłego cukru i wsypujemy do dżemu. Gotujemy ciągle mieszając 4 minuty.
Wsypujemy pozostały zwykły cukier oraz brązowy - gotujemy do całkowitego rozpusczenia się cukru.

Nakładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 3-5 minut na zakrętach do góry nogami. Potem obracamy i studzimy.



Kupiłam 14 kg dyni - tak tak dobrze czytacie.

Uwielbiam dynię pod wszelką postacią - jakiś czas temu misiadk która prowdzi bloga www.misiadk.blox.pl... przysłała mi przetłumaczone kilka przepisów na przetwory z dodatkeim dyni.

Wykorzytałam jeden z nich i zrobiłam dżem dynioiwo-śliwkowy. Byłam bardzo ciekawa połączenie smakowego śliwki z dynią.

Dżem jest o pięknym kolorze jesiennych liści, taki ciepły pomarańczowy i bardzo smaczny.

Nie wiem dalczego ale ja wyczuwam w nim jabłkową nutę - może to za sprawą cynamonu:)

Dżem dyniowo-śliwkowy jest moją ostatnią propozycją w ramach akcji:
- "Akcja przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6.

- "Śliwki 2010" którą prowadzi blue_megi









[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne