Dżem dyniowo-śliwkowySkładniki: ![]() 500 g obranej dyni 3 łyżki cukru cynamonowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki suszonego imbiru odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej 15 g pektyny 200 g brązowego cukru - dałam demerara 200 g zwykłego cukru minus 3 łyżki 3 łyżki wody |
Sposób przygotowania: Śliwki drylujemy, wrzucamy do garnka i zasypujemy 3 łyżkami cukru cynamonowego. Odstawiamy na godzinę lub dłużej. Dynię kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do drugiego granka i wlewamy 3 łyżki wody. Dusimy aż się rozpadnie - ja dusiłam ją 10-15 minut. Studzimy. Miksujemy na puree. Śliwki gotujemy na małym ogniu do monemtu aż same zaczną się rozpadać. studzimy i miksujemy na puree. Łączymy puree dyniowe z śliwkowym. Dodajemy cynamon, imbir i startą gałkę muszkatłową. Gotujemy całość aż będzie gorące. Pektynę łączymy z 4 łyżkami zwykłego cukru i wsypujemy do dżemu. Gotujemy ciągle mieszając 4 minuty. Wsypujemy pozostały zwykły cukier oraz brązowy - gotujemy do całkowitego rozpusczenia się cukru. Nakładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 3-5 minut na zakrętach do góry nogami. Potem obracamy i studzimy. Kupiłam 14 kg dyni - tak tak dobrze czytacie. Uwielbiam dynię pod wszelką postacią - jakiś czas temu misiadk która prowdzi bloga www.misiadk.blox.pl... przysłała mi przetłumaczone kilka przepisów na przetwory z dodatkeim dyni. Wykorzytałam jeden z nich i zrobiłam dżem dynioiwo-śliwkowy. Byłam bardzo ciekawa połączenie smakowego śliwki z dynią. Dżem jest o pięknym kolorze jesiennych liści, taki ciepły pomarańczowy i bardzo smaczny. Nie wiem dalczego ale ja wyczuwam w nim jabłkową nutę - może to za sprawą cynamonu:) Dżem dyniowo-śliwkowy jest moją ostatnią propozycją w ramach akcji: - "Akcja przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6. - "Śliwki 2010" którą prowadzi blue_megi [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne