Kurczak po greckuSkładniki: 1 cały filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oleju arachidowego 2 marchewki kawałek selera 5 cm kawałek pora 1 pietruszka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki pasty z pomidorów, kaparów i oliwek szczypta chilli oliwa z oliwek z rozmarynem makaron taglioline cytrynowy |
Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę z przyprawy do kurczaka, oregano i oleju arachidowego. Zalewamy nią filety z kurczaka i odstawiamy na conajmniej godzinę lub na całą noc do lodówki. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce - marchewkę, pietruszkę i seler na dużych oczkach,cebulę kroimy w kostkę a pora w talarki. Na patelnię wlewamy oliwę aromatyzowaną rozmarynem i wrzucamy warzywa. Dusimy około 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę z pomidorów. Doprawiamy chili, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy makaron a'l dente. Mięso smażymy na patelni grilowej a następnie kroimy na kawałki. Możecie zrobić tak jak ja - poowijać makaronem kawałki mięsa i ułożyć je na warzyawach. Mogę się pochwalić - tym zdjęciem wygrałam konkurs jaki zoorganizował Mariusz który prowadzi bloga www.mezczyzna-gotuje.blog.pl. Konkurs polegał na przygotowaniu potrawy z Jego bloga i sfotografowanie jej. Dziękuję :) A teraz o samej potrawie - jest przepyszna. I nie jest taka pracochłonna jakby się mogło wydawać. Napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole:) Kurczaka po grecku zgłaszam do akci: - "Kurczak na 1000 sposobów" którą prowadzi msbella [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne