Kotleciki z kapusty i pieczarek w kremowym sosie


Składniki:

Kotleciki z kapusty i pieczarek w kremowym sosie Kotleciki
1/4 główki średniej białej kapusty
250 g pieczarek
1 jajko
6-7 gałązek świeżej natki pietruszki
3 cm kawałek pora
1/3 średniej cebuli
2 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2-3/4 szklanki kaszy manny
sól
pieprz ziołowy
odrobinę pasty harissa
masło

Sos kremowy
250 g pieczarek
2 liście pora
1/2 łyżeczki sosu sojowego
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki pszennej
50 ml wody
sól
pieprz ziołowy
1 łyżka masła





Sposób przygotowania:

Całą ćwiartke kapusty wkładamy do dość dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie stawiała lekki opór wbijanemy w nią widelcowi. Wyjmujemy i studzimy.

Pieczarki - 250 g - surowe ścieramy na dużych oczkach. Przesmażamy na patelni aż cała woda z nich odparuje. Przekładamy do miski.

Kapustę także ścieramy na dużych oczkach, dobrze odciskamy z wody i dodajemy do przesmażonych pieczarek.

Por, cebulę i imbir drobniutko siekamy. Dodajemy do masy kapuściano-grzybowej, doprawiamy pastą harissa, solą oraz pieprzem.

Wbijamy jajko i wsypujemy na poczatek 1/2 szklanki kaszy manny. Wyrabiamy całość dokładnie i w razie potrzeby dosypujemy kaszy manny.
Formujemy z masy małe kotleciki które obsmażamy na maśle około 4 minuty z każdej strony.

Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i kroimy w plasterki 250 g pieczarek. Podsmażamy je razem z drobniutko posiekanym porem.

Wlewamy do garnka śmietankę kremówkę oraz sos sojowy. Gotujemy chwilę razem i dodajemy podsmażone pieczarki z porem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do sosu wkładamy kotleciki i gotujemy całość około 5-8 minut.
W słoiku roztrzepujemy mąkę pszenną z wodą i wlewamy do gotującego sie sosu - by go zagęścić.

Podajemy w małych miseczkach razem z paluszkami Grissini rosmarino.



Muszę się przyznać to danie robiłam już jakiś czas temu - ale niestety choroba nie pozwala mi nadal na normalne funkcjonowanie w kuchni.

Nie jest tak, że nie gotuję gotuję ale są to szybkie zupy kremy czy inne dania które już prezentowałam.

Tak więc dziś pokazuję Wam genialne w swej prostocie i jakże pyszne małe kotleciki z kapusty i pieczarek.

Uwierzcie mi posmakują nawet tym co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.

Są mięciutkie, delitkane a z paluszkami Grissini rosmarino smakowały nam bardzo.

Kotleciki z kapusty i pieczarek zgłaszam do akcji:
- "Grzybobranie 2010" którą prowadzi n_zak.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne