Kotleciki z kapusty i pieczarek w kremowym sosieSkładniki: Kotleciki 1/4 główki średniej białej kapusty 250 g pieczarek 1 jajko 6-7 gałązek świeżej natki pietruszki 3 cm kawałek pora 1/3 średniej cebuli 2 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2-3/4 szklanki kaszy manny sól pieprz ziołowy odrobinę pasty harissa masło Sos kremowy 250 g pieczarek 2 liście pora 1/2 łyżeczki sosu sojowego 150 ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki pszennej 50 ml wody sól pieprz ziołowy 1 łyżka masła |
Sposób przygotowania: Całą ćwiartke kapusty wkładamy do dość dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie stawiała lekki opór wbijanemy w nią widelcowi. Wyjmujemy i studzimy. Pieczarki - 250 g - surowe ścieramy na dużych oczkach. Przesmażamy na patelni aż cała woda z nich odparuje. Przekładamy do miski. Kapustę także ścieramy na dużych oczkach, dobrze odciskamy z wody i dodajemy do przesmażonych pieczarek. Por, cebulę i imbir drobniutko siekamy. Dodajemy do masy kapuściano-grzybowej, doprawiamy pastą harissa, solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i wsypujemy na poczatek 1/2 szklanki kaszy manny. Wyrabiamy całość dokładnie i w razie potrzeby dosypujemy kaszy manny. Formujemy z masy małe kotleciki które obsmażamy na maśle około 4 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i kroimy w plasterki 250 g pieczarek. Podsmażamy je razem z drobniutko posiekanym porem. Wlewamy do garnka śmietankę kremówkę oraz sos sojowy. Gotujemy chwilę razem i dodajemy podsmażone pieczarki z porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wkładamy kotleciki i gotujemy całość około 5-8 minut. W słoiku roztrzepujemy mąkę pszenną z wodą i wlewamy do gotującego sie sosu - by go zagęścić. Podajemy w małych miseczkach razem z paluszkami Grissini rosmarino. Muszę się przyznać to danie robiłam już jakiś czas temu - ale niestety choroba nie pozwala mi nadal na normalne funkcjonowanie w kuchni. Nie jest tak, że nie gotuję gotuję ale są to szybkie zupy kremy czy inne dania które już prezentowałam. Tak więc dziś pokazuję Wam genialne w swej prostocie i jakże pyszne małe kotleciki z kapusty i pieczarek. Uwierzcie mi posmakują nawet tym co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Są mięciutkie, delitkane a z paluszkami Grissini rosmarino smakowały nam bardzo. Kotleciki z kapusty i pieczarek zgłaszam do akcji: - "Grzybobranie 2010" którą prowadzi n_zak. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne