Makaron z sosem z sera cambozolaSkładniki: 2 garście makaronu cortecce 100 ml mleka 1 ser cambozola czosnkowy 1 łyżka suszonego czosnku niedżwiedziego czerwony pieprz |
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy a'l dente. W tym samym czasie w garnuszku rozpuszczamy ser w mleku, dodajemy suszony czosnek niedżwiedzi. Ja zawsze dociskam pleśń z sera drewnianą łyżką do garnka by się dobrze roztarła. Wrzucamy makaron do sosu mieszamy i przekładamy na podgrzane talerze. Każdą porcję posypujemy czerwonym pieprzem. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam ser cambozola a jeszcze jak jest czosnkowy :) Muszę uprzedzić makaron z sosem z tego sera jest dla naprawdę wielkich wielbicieli serów pleśniowych. Sos jest specyficzny w smaku i dość ostry. Jest bardzo szybką propozycją obiadową - czas potrzebny na przygotowanie tego dania to czas gotowania się makaronu. Pamiętajcie tylko by lekko podgrzać talerze - zawsze tak robię gdy mam zamiar podać sos serowy. Taki sos podany na zimnym talerzu od razu stanie się zimny a nie ma nic gorszego niż jedzenie zimnego sosu serowego - bynajmniej wg. mnie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne