Makaron z sosem z sera cambozola


Składniki:

Makaron z sosem z sera cambozola 2 garście makaronu cortecce
100 ml mleka
1 ser cambozola czosnkowy
1 łyżka suszonego czosnku niedżwiedziego
czerwony pieprz


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy a'l dente.

W tym samym czasie w garnuszku rozpuszczamy ser w mleku, dodajemy suszony czosnek niedżwiedzi.
Ja zawsze dociskam pleśń z sera drewnianą łyżką do garnka by się dobrze roztarła.

Wrzucamy makaron do sosu mieszamy i przekładamy na podgrzane talerze.
Każdą porcję posypujemy czerwonym pieprzem.



Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam ser cambozola a jeszcze jak jest czosnkowy :)

Muszę uprzedzić makaron z sosem z tego sera jest dla naprawdę wielkich wielbicieli serów pleśniowych. Sos jest specyficzny w smaku i dość ostry.

Jest bardzo szybką propozycją obiadową - czas potrzebny na przygotowanie tego dania to czas gotowania się makaronu.

Pamiętajcie tylko by lekko podgrzać talerze - zawsze tak robię gdy mam zamiar podać sos serowy. Taki sos podany na zimnym talerzu od razu stanie się zimny a nie ma nic gorszego niż jedzenie zimnego sosu serowego - bynajmniej wg. mnie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne