Grzybowe kotletySkładniki: 700 g świeżych grzybów leśnych 1 bułka sucha 1 jajko 1 średnia cebula sól pieprz odrobina słodkiej papryki kasza manna bułka tarta |
Sposób przygotowania: Grzyby dokładnie myjemy i płuczemy, osuszamy. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy i gotujemy 20-30 minut. Studzimy. Zimne grzyby mielimy w maszynce na mniejszych oczkach. Suchą bułkę namaczamy w mleku a następnie dokładnie odciskamy i dodajemy do grzybów. Wbijamy jajko, ścieramy na tarce cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wyrabiamy masę i w razie potrzeby dosypujemy kaszy manny - masa ma być zwarta ale nie za gęsta. Formujemy małe kotleciki które obtaczamy w bułce lub nie - jak lubicie. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Teraz gdy sezon grzybowy w pełni możemy do woli korzystać z dobrodziejstw lasu. Dzisiaj proponuję Wam zrobienie grzybowych kotlecików. Ja robiłam je z odkrytych w tym roku grzybów kołpaków. Kotlety są bardzo smaczne, aromatyczne - tak sobie myślę, iż mogłam do nich dodać jeszcze odrobinę siekanego koperku. A wogóle to muszę się pochwalić ćwiczę 6 Waidera i wciąga mnie to - ba nawet planuję od przyszłego tygodnia zacząć uprawiać jogging :) Podałam je z prostą sałatką pomidorową z oliwą z oliwek. Grzybowe kotlety zgłaszam do akci: - "Grzybobranie 2010" którą prowadzi n_zak [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne