Grzybowe kotlety


Składniki:

Grzybowe kotlety 700 g świeżych grzybów leśnych
1 bułka sucha
1 jajko
1 średnia cebula
sól
pieprz
odrobina słodkiej papryki
kasza manna
bułka tarta


Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie myjemy i płuczemy, osuszamy.
Zalewamy zimną wodą, lekko solimy i gotujemy 20-30 minut. Studzimy.

Zimne grzyby mielimy w maszynce na mniejszych oczkach. Suchą bułkę namaczamy w mleku a następnie dokładnie odciskamy i dodajemy do grzybów.

Wbijamy jajko, ścieramy na tarce cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Wyrabiamy masę i w razie potrzeby dosypujemy kaszy manny - masa ma być zwarta ale nie za gęsta.

Formujemy małe kotleciki które obtaczamy w bułce lub nie - jak lubicie. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.



Teraz gdy sezon grzybowy w pełni możemy do woli korzystać z dobrodziejstw lasu.

Dzisiaj proponuję Wam zrobienie grzybowych kotlecików. Ja robiłam je z odkrytych w tym roku grzybów kołpaków.

Kotlety są bardzo smaczne, aromatyczne - tak sobie myślę, iż mogłam do nich dodać jeszcze odrobinę siekanego koperku.

A wogóle to muszę się pochwalić ćwiczę 6 Waidera i wciąga mnie to - ba nawet planuję od przyszłego tygodnia zacząć uprawiać jogging :)

Podałam je z prostą sałatką pomidorową z oliwą z oliwek.
Grzybowe kotlety zgłaszam do akci:
- "Grzybobranie 2010" którą prowadzi n_zak



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne