Tort naleśnikowy z mięsem


Składniki:

Naleśniki
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli

Farsz
250 g mięsa mielonego
1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 mały por
1 łyżka masła
sól
pieprz świeżo zmielony
papryka

50 g sera żółtego


Sposób przygotowania:

Mąkę miskujemy z wodą, mlekiem, jakiem, szczyptą soli oraz łyżką oleju. Odstawiamy na 15 minut i smażymy naleśniki - nie za cienkie.

Rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki oleju na które wrzucamy posiekaną cebulę. Chwilę smażyny by się lekko zeszkliła.
Dodajemy pokrojonego pomidora albo koncentrat i razem podsmażamy.

Następnie dodajemy mielone mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy wszystko razem około 10-15 minut.

Teraz przystępujemy do "składania" naszego tortu: układamy naleśniki które przekładamy mięsem - górną warstwą ma być naleśnik.

Posypujemy go startym żółtym serem.
Umytego pora kroimy w krążki, podsmażamy na maśle i układamy na serze.

Wstawiamy do gorącego piekarnika dosłownie na 2-3 minutyy by ser się rozpuścił.



Przepis na tort naleśnikowy z mięsem mam od swojej Mamy a ona dostała go od swojej koleżanki.

Tort bardzo ładnie się prezentuje - robiłyśmy go także w wersji z papryką na górze i też był bardzo dobry.

Możecie także przyprawić mięso bardziej pikatnie - tak sobie myślę, że ząbek czosnku nadał by temu daniu pazura.

Tort naleśnikowy z mięsem jest moją trzecią propozycją w ramach akcji:
- "Różowy tydzień" którą prowadzi Charlotte.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne