Tort naleśnikowy z mięsemSkładniki: Naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 1 jajko szczypta soli Farsz 250 g mięsa mielonego 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 mały por 1 łyżka masła sól pieprz świeżo zmielony papryka 50 g sera żółtego |
Sposób przygotowania: Mąkę miskujemy z wodą, mlekiem, jakiem, szczyptą soli oraz łyżką oleju. Odstawiamy na 15 minut i smażymy naleśniki - nie za cienkie. Rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki oleju na które wrzucamy posiekaną cebulę. Chwilę smażyny by się lekko zeszkliła. Dodajemy pokrojonego pomidora albo koncentrat i razem podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy wszystko razem około 10-15 minut. Teraz przystępujemy do "składania" naszego tortu: układamy naleśniki które przekładamy mięsem - górną warstwą ma być naleśnik. Posypujemy go startym żółtym serem. Umytego pora kroimy w krążki, podsmażamy na maśle i układamy na serze. Wstawiamy do gorącego piekarnika dosłownie na 2-3 minutyy by ser się rozpuścił. Przepis na tort naleśnikowy z mięsem mam od swojej Mamy a ona dostała go od swojej koleżanki. Tort bardzo ładnie się prezentuje - robiłyśmy go także w wersji z papryką na górze i też był bardzo dobry. Możecie także przyprawić mięso bardziej pikatnie - tak sobie myślę, że ząbek czosnku nadał by temu daniu pazura. Tort naleśnikowy z mięsem jest moją trzecią propozycją w ramach akcji: - "Różowy tydzień" którą prowadzi Charlotte. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne