Owsianka idelana od ZawszepolkiSkładniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanka płatków żytnich 1 garść ulubionych orzechów 1 garść migdałów 1 garść dużych złotych rodzynek 1 garść suszonej żurawiny 1 jabłko 1 łyżka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka suszonego imbiru odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka esencji cytrynowej 1,5 szklanki wody 1 szklanka mleka golden syrup lub cukier brązowy |
Sposób przygotowania: Na patelni prażymy posiekane lekko orzechy, migdały oraz płatki. Tak by lekko się zrumieniły - pilnujcie bo wystarczy chwila nieuwagi i płatki zaczynają się przypalać. Dodajemy obrane i strate na tarce o dużych oczkach jabłko, rodzynki, żurawinę, przyprawę piernikową, imbir, gałkę muszkatołową. Wlewamy wodę oarz słodzimy lekko golned syrup'em lub cukrem brązowym i gotujemy 5 minut. Wlewamy mleko i dodajemy banana pokrojonego w plasterki, gotujemy kolejne 5 minut. Podajemy na ciepło lub zimno posypane orzechami lub płatkami migdałowymi. Przyznam się Wam nie jestem fanką owsianki a tym bardziej nie cierpię ciepłego mleka. Gdyby ktoś chciał mnie ukarać kazał by mi wypić gorące mleko - no nie cierpię go i tyle. Ale odkąd zobaczyłam u Zawszepolki która prowadzi wspaniałego bloga www.table-table.blogspot.com... owsiankę z patelni wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wiadomo było od poczatku iż Ja ją będę jadła na zimno z wiadomych przyczyn :) Wczoraj wieczorem ambitnie zrobiłam Tą Owsiankę - już sam zapach był wspaniały. Owsianka stała sobie grzecznie całą noc w lodówce a rano. A rano zjadłam najlepsze śniadanie od nie pamiętam kiedy - otulona w kołdrę w piżamie z miską owsianki na kolanach. Owsianka jak już napisałam w nazwie przepisu jest idelana - nie ma nic a nic wspólnego z owsianką do jakiej byłam przyzwyczajona. Ta Owsianka jest przepyszna, chrupiąca od orzechów, słodka od rodzynek i żurawiny, syta dzięki owocom i tak pięknie pachnie dzięki przyprawom. Zawszepolka dodała jeszcze kardamonu ale ja go niestety nie miałam, zastąpiłam świeży imbir suszonym i zamiast soku z cytryny dodałam esencję. Dobrze, że jeszcze w lodówce stoi sobie jej dość sporo - będzie na jutrzejsze śniadanie. Oh niech już będzie jutro :) Owsiankę idelaną od Zawszepolki zgłaszam do akcji: - "Różoty tydzień" którą prowadzi Charlotte - " Wielkie święto żurawiny" którą prowadzi Usagi. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne