Domowe batoniki musli


Składniki:

Domowe batoniki musli 1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki płatków pszennych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/3 ziaren sezamu
1/4 szklanki złotych dużych rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki kokosu
6 suszonych moreli
1 łyżka masła
1 łyżka ciemnego syropu z cukru lub melasy *
1/2 szklanki golden syrup - minus 1 łyżka *

*- zamiast tych dwóch rzeczy można dać 1/2 szklanki miodu



Sposób przygotowania:

Wszystkie rodzaje płatków wsypujemy na suchą patelnię i rumienimy. Następnie delikatnie podpiekamy słonecznik i sezam - wsypujemy do miski z płatkami.

Morele kroimy w drobną kosteczkę, a rodzynki na pół. Wsypujemy je razem z żurawiną i kokosem do płatków. Wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.

Golden syrup z melasą lekko podgrzewamy i wsypujemy do ciepłego mieszankę płatków z bakaliami.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Rozsmarowujemy najlepiej zwilżoną łyżką na grubość około 1,5-2 cm nadając masie kształt kwadratu.

Kroimy na porcje gdy masa lekko przestygnie ale nie za bardzo gdyż całkowicie zimna staje się twarda.



Już od dłuższego czasu chciałam zrobić takie domowe batoniki musli - teraz nadarzyła się ku temu okazja.
Robiąc moje batoniki wzorowałam się na batonikach jakie pokazała Edysia z bloga www.przystole.blox.pl.

Batoniki wyszły pyszne tylko nie wiem dlaczego niezbyt twarde ale to nawet lepiej :)

Są zdrowe - oczywiście dietetyczne tak sobie wmawiam :)- pełne pysznych bakalii i płatków.

Polecam Wam :)

Domowe batoniki musli zgłaszam do akcji:
- "Różowy tydzień" którą prowadzi Charlotte




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne