Biały chleb na zakwasie - World Day Bread 2010


Składniki:

500 g mąki chlebowej
150 g aktywnego zakwasu żytniego
8 g świeżych drożdzy
300 g wody
1 płaska łyżeczka wody


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy za pomoca miksera. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.

Formujemy bochenek i przekładamy go do keksówki lub pozostawiamy w koszu. Spryskujemy lekko oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do ponownego wyrastania na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 210'C, wkładamy wyrośnięty bochenek i pieczemy około 40 minut.



Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Chleba - więc wszyscy zwolennicy domowego pieczywa dzisiaj wyrabiają, zagniatają i pieką co sił w rękach.

I ja z wielką ochotą dołączam do tego znakomitego grona i upikełam chleb z przepisu Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Chleb jest pyszny to taki domowy codzienny chleb.

I dzisiaj w tym wspaniałym dniu napisze to jeszcze raz.

Margot, Lisko, Tatter Dziękuję Wam :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne