Biały chleb na zakwasie - World Day Bread 2010Składniki: 500 g mąki chlebowej 150 g aktywnego zakwasu żytniego 8 g świeżych drożdzy 300 g wody 1 płaska łyżeczka wody |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy za pomoca miksera. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Formujemy bochenek i przekładamy go do keksówki lub pozostawiamy w koszu. Spryskujemy lekko oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do ponownego wyrastania na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210'C, wkładamy wyrośnięty bochenek i pieczemy około 40 minut. Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Chleba - więc wszyscy zwolennicy domowego pieczywa dzisiaj wyrabiają, zagniatają i pieką co sił w rękach. I ja z wielką ochotą dołączam do tego znakomitego grona i upikełam chleb z przepisu Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Chleb jest pyszny to taki domowy codzienny chleb. I dzisiaj w tym wspaniałym dniu napisze to jeszcze raz. Margot, Lisko, Tatter Dziękuję Wam :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne