Sernik Cioci Marysi


Składniki:

Sernik Cioci Marysi Ciasto I
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy
3 jajka

Ciasto II
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka

Masa serowa
1 kg sera - ja kupuję w wiaderku już zmielony
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 kostka margaryny lub masła
5 jajek

100 g wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto I ucierając jajka z cukrem na białą masę.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiel. Na samym końcu wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy.

Przelewamy ciasto na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na 15 minut.

Tak samo postępujemy ze składnikami ciasta II dodając zamiast kisielu kakao.
Oba biszkopty studzimy.

W zimnych biszkoptach wycinamy po 12 kółek - dopasujecie wielkość kółek tak by wyszły 3 na szerokość i 4 na długość biszkoptu.
Zamieniamy kolorami kółka i wkładamy je z powrotem - różowe do brązowego biszkoptu a brązowe do różowego.

Margarynę lub masło ucieramy z żółtkami na jasną masę. Dodajemy partiami ser oraz budyń. Ucieramy chwile razem by wszystko dokładnie się połączyło.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodać do masy serowej.

Na spód blachy kładziemy ciasto I ( ono ma powkładane kakaowe kółka ) i wylewamy na nie połowę masy serowej.

Przykrywamy ciastem II ( ono ma powkładane różowe kółka ) i wylewamy drugą część masy serowej.
Pieczemy około 45 minut do godziny w temperaturze 170-185'C.

Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi gorące ciasto.



Przepis ten dostałam od mojej ukochanej Cioci Marysi - dlatego specjalnie na Jej cześć tak nazwałam ten sernik.

Sernik wygląda ślicznie, bajecznie a smakuje wybornie. Jest lekki jak puszek, wyśmienity po prostu.

Sernik Cioci Marysi jest moją słodką propozycją a jednocześnie ostatnią w ramach wspaniałej akcji Charlotte "Różowy tydzień".








[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne