Udka w marynacie pieczone z warzywamiSkładniki: 3 udka z kurczaka 1 mała cukinia 4 marchewki 8 podgotowanych ziemniaków Marynata 1 łyżka oleju Carotino 2 łyżki oleju kujawski 3 ziarna 1 łyżka sosu teriyaki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka domowej przyprawy do kurczaka 1,5 łyżeczki benedyktyńskiej przyprawy do drobiu świeżo zmielony czarny pieprz |
Sposób przygotowania: Wszytskie składniki marynaty łączymy w miseczce. Udka z kurczaka dzielimy na dwie częci ( ja jedno z nich obrałam ze skóry - ono było dla mnie)i zalewamy marynatą. Dobrze je w niej obtaczamy, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia obieramy marchewkę i kroimy na pół i na pół a następnie na około 5 cm słupki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w talarki grubości około 1 cm. Ziemniaki obgotowałam około 10 minut. W brtytfance układamy marchewkę a na nią mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i ziemniaki. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Marynata do pieczonych udek powstała przez czysty przypadek - miałam w lodówce resztę sosu teriyaki. I tak dodając do niego inne produkty które wydawało mi się, że będą pasowały powstała pyszna marynata. Mięso pięknie pachniało musztardą, przyprawami i miało wspaniały kolor dzięki olejowi Carotino. Olej Carotino jest moim ostatnim odkryciem kulinarnym jest w 100% naturalny, zawiera duże ilości kwasów jednonasyconych, które pozwalają zwiększyć poziom "dobrego" (HDL) cholesterolu we krwi. Jest to olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy. Bogaty w antyoksydanty - prowitaminę A i witaminę E. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Ja zjadałam kawałek kurczaka z pieczoną cukinią i marchewką a moi mężczyźni zjedli kurczka z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne