Udka w marynacie pieczone z warzywami


Składniki:

Udka w marynacie pieczone z warzywami 3 udka z kurczaka
1 mała cukinia
4 marchewki
8 podgotowanych ziemniaków

Marynata
1 łyżka oleju Carotino
2 łyżki oleju kujawski 3 ziarna
1 łyżka sosu teriyaki
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka domowej przyprawy do kurczaka
1,5 łyżeczki benedyktyńskiej przyprawy do drobiu
świeżo zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Wszytskie składniki marynaty łączymy w miseczce.
Udka z kurczaka dzielimy na dwie częci ( ja jedno z nich obrałam ze skóry - ono było dla mnie)i zalewamy marynatą. Dobrze je w niej obtaczamy, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Następnego dnia obieramy marchewkę i kroimy na pół i na pół a następnie na około 5 cm słupki.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w talarki grubości około 1 cm. Ziemniaki obgotowałam około 10 minut.

W brtytfance układamy marchewkę a na nią mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i ziemniaki.
Pieczemy jeszcze około 20 minut.



Marynata do pieczonych udek powstała przez czysty przypadek - miałam w lodówce resztę sosu teriyaki. I tak dodając do niego inne produkty które wydawało mi się, że będą pasowały powstała pyszna marynata.

Mięso pięknie pachniało musztardą, przyprawami i miało wspaniały kolor dzięki olejowi Carotino.

Olej Carotino jest moim ostatnim odkryciem kulinarnym jest w 100% naturalny, zawiera duże ilości kwasów jednonasyconych, które pozwalają zwiększyć poziom "dobrego" (HDL) cholesterolu we krwi.

Jest to olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy. Bogaty w antyoksydanty - prowitaminę A i witaminę E. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.

Ja zjadałam kawałek kurczaka z pieczoną cukinią i marchewką a moi mężczyźni zjedli kurczka z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne