Ciasto z burakami mocno czekoladowe Weekendowa Cukiernia


Składniki:

Ciasto z burakami mocno czekoladowe Weekendowa Cukiernia Ciasto
250 g gorzkiej czekolady
170 g brązowego cukru
100 g mąki
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów - nie miałam więc dałam dodatkowo 40 g mąki
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach

Polewa
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany


Sposób przygotowania:

Czekoladę do ciasta rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem i olejem na kremową masę. Łączymy z przesianą mąką, ekstraktem waniliowym, sodą, proszkiem do pieczenia i migdałami.

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach a następnie odciskamy lekko z nadmiaru soku. Dodajemy je do ciasta razem z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie całość mieszamy.

Przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - ja upiekłam je w keksówce - i pieczemy w 180'C przez 45-60 minut. Moje ciasto piekło się godzinę i 10 minut.
Chwilę studzimy w formie a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej na polewę. Miksujemy śmietanę z cukrem dodając czekoladę.
Ubijamy chwilę a następnie smarujemy polewą górę i boki ciasta.



Ciasto z burakami chodziło za mną już bardzo bardzo długo. Gdy zobaczyłam propozycję Pinkcake która prowadzi bloga www.pinkcake.blox.pl... i jest Gospodynią tego wydania naszej Weekendowej Cukierni aż podskoczyłam z radości.

Ciasto czekoladowe z burakami wiedziałam, że je zrobię. I tak też było.

Ciasto jest przepyszne, mega czekoladowe i takie mięciutkie i puszyste. Nikt nie przypuszczał nawet, że w nim są buraki ;)

Polewa idelalnie pasuje i przełamuje smak ciasta a to za sprawą kwaśnej śmietany która nadaje jej super posmaku.

Pinkcake dziękuję za wspaniały przepis - już szykuję się na drugą propozycję czyli rogaliki marchewkowe.

Bo czy to nie jest wspaniale móc połączyć przyjemne - jedzenie słodkiego - z pożytecznym - jedzeniem warzyw. Idealnie po prostu :)





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne