Razowiec pszenny 100% Weekendowa Piekarnia 90


Składniki:

Razowiec pszenny 100% Weekendowa Piekarnia 90 Poolish
5 g świeżych drożdży
250 g letniej wody
250 g mąki pszennej razowej

Ciasto właściwe
5 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej razowej
80 g wody
10 g soli


Sposób przygotowania:

Drożdze z poolish rozpuszczamy w wodzie a następnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 3 godziny a maximum 5 godzin.
Poolish ma podwoić objętość.

Dodajemy do poolish pozostałe składniki i wyrabiamy spręzyste, lekko lepiące się ciasto.
Formujemy kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięca na 2 godziny - po godzinie składamy.

Wyjmujemy wyrosnięte ciasto, rozciągamy lekko nadając mu kształt prostokąta i zwijamy dociskając miejsce złączenia.

Ja sie muszę przyznać uformowałam podłuzny bochenek który wsadziłam do keksówki.

Odstawiamy chleb do wyrastania na godzinę a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250'C.

Wkładamy chleb i pieczemy z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 230'C i dopiekamy kolejne 20 minut.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Jola która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl.

Obiecałam Jej, że wezmę udział w piekarni - Jolciu robię to z wielką radością Kochana.

Upiekłam najpierw pszenny razowiec i powiem Wam chleb mi bardzo smakuje - jest trochę ciężki ale właśnie takie chleby lubię.

Wyśmienity z serem białym i chutneyem z rabarbaru - tak go jadłam na dzisiejsze śniadanie.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne