Razowiec pszenny 100% Weekendowa Piekarnia 90Składniki: Poolish 5 g świeżych drożdży 250 g letniej wody 250 g mąki pszennej razowej Ciasto właściwe 5 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej razowej 80 g wody 10 g soli |
Sposób przygotowania: Drożdze z poolish rozpuszczamy w wodzie a następnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 3 godziny a maximum 5 godzin. Poolish ma podwoić objętość. Dodajemy do poolish pozostałe składniki i wyrabiamy spręzyste, lekko lepiące się ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięca na 2 godziny - po godzinie składamy. Wyjmujemy wyrosnięte ciasto, rozciągamy lekko nadając mu kształt prostokąta i zwijamy dociskając miejsce złączenia. Ja sie muszę przyznać uformowałam podłuzny bochenek który wsadziłam do keksówki. Odstawiamy chleb do wyrastania na godzinę a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250'C. Wkładamy chleb i pieczemy z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 230'C i dopiekamy kolejne 20 minut. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Jola która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl. Obiecałam Jej, że wezmę udział w piekarni - Jolciu robię to z wielką radością Kochana. Upiekłam najpierw pszenny razowiec i powiem Wam chleb mi bardzo smakuje - jest trochę ciężki ale właśnie takie chleby lubię. Wyśmienity z serem białym i chutneyem z rabarbaru - tak go jadłam na dzisiejsze śniadanie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne