Pieczona dynia na pureeSkładniki: 2-3 kg obranej dyni 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżki przyprawy raz el hanout świeżo zmielona sól oliwa z oliwek |
Sposób przygotowania: Dynię kroimy w kostke o boku około 2 cm. Wrzucamy do blaszki tak by tworzyła jedną warstwę. Posypujemy dynię wszystkimi przyprawami i polewamy oliwą - całość dokładnie mieszamy rękami. Wstawiamy do nagrzanego do 170'C piekarnika i pieczemy aż dynia będzie miękka. Studzimy a następnie miksujemy. Dzielimy na porcje, wkładamy do pojemniczków lub woreczków i zamrażamy. Uwielbiam dynię i to pod każdą postacią. Pomyślałam więc iż dobrze by było gdybym miała puree z dyni na zimę. Najlepszym sposobem wydawało mi się jej zamrożenie. Sprawdziłam już - ten sposób jest idealny. Po wyjęciu porcji puree dosłownie w kilka minut mamy pyszny obiad czy to zupe krem czy farsz do makaronu czy naleśników. Ja swoją dynię na puree doprawiłam ale można także upiec dynię nie doprawioną - wtedy taką można wykorzystać do ciasta. Pieczona dynia na puree jest moją pierwszą propozycją na jedną z moich ulubionych akcji "Festiwal dyni" którą prowadzi Bea z bloga www.beawkuchni.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne