Pieczona dynia na puree


Składniki:

Pieczona dynia na puree 2-3 kg obranej dyni
1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
3/4 łyżki przyprawy raz el hanout
świeżo zmielona sól
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w kostke o boku około 2 cm. Wrzucamy do blaszki tak by tworzyła jedną warstwę.

Posypujemy dynię wszystkimi przyprawami i polewamy oliwą - całość dokładnie mieszamy rękami.

Wstawiamy do nagrzanego do 170'C piekarnika i pieczemy aż dynia będzie miękka.

Studzimy a następnie miksujemy. Dzielimy na porcje, wkładamy do pojemniczków lub woreczków i zamrażamy.



Uwielbiam dynię i to pod każdą postacią. Pomyślałam więc iż dobrze by było gdybym miała puree z dyni na zimę. Najlepszym sposobem wydawało mi się jej zamrożenie.

Sprawdziłam już - ten sposób jest idealny. Po wyjęciu porcji puree dosłownie w kilka minut mamy pyszny obiad czy to zupe krem czy farsz do makaronu czy naleśników.

Ja swoją dynię na puree doprawiłam ale można także upiec dynię nie doprawioną - wtedy taką można wykorzystać do ciasta.

Pieczona dynia na puree jest moją pierwszą propozycją na jedną z moich ulubionych akcji "Festiwal dyni" którą prowadzi Bea z bloga www.beawkuchni.com.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne