Krem z pieczonej dyni na włoską nutę


Składniki:

1-2 kg obranej dyni
5 suszonych pomidorów
1 łyżka przyprawy z kuchni Itally Basilicata
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
sól
oliwa z oliwek
1/2-3/4 szklanki wody
1/2 opakowania serka pleśniowego ziołowego


Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do blaszki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do dyni.

Całość posypujemy przyprawą z kuchni Itally, gałką muszkatołową, odrobiną świeżo zmielonej soli i polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku w 170'C aż dynia będzie miękka.

Dynię przekładamy do garnka, wlewamy wodę i miksujemy. Dodajemy serek ziołowy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serka.

Przelewamy na talerz, posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową i na środku układamy kilka kostek sera korycińskiego z suszonymi pomidorami - możecie dać każdy inny gatunek sera.



Krem z pieczonej dynii jest moim comfort food - uwielbiam go i zawsze poprawia mi nastrój.

Zresztą jak już wiecie ja uwielbiam dynię :) To moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu dyni" który prowadzi Bea.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne