Krem z pieczonej dyni na włoską nutęSkładniki: 1-2 kg obranej dyni 5 suszonych pomidorów 1 łyżka przyprawy z kuchni Itally Basilicata świeżo zmielona gałka muszkatołowa sól oliwa z oliwek 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 opakowania serka pleśniowego ziołowego |
Sposób przygotowania: Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do blaszki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do dyni. Całość posypujemy przyprawą z kuchni Itally, gałką muszkatołową, odrobiną świeżo zmielonej soli i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku w 170'C aż dynia będzie miękka. Dynię przekładamy do garnka, wlewamy wodę i miksujemy. Dodajemy serek ziołowy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serka. Przelewamy na talerz, posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową i na środku układamy kilka kostek sera korycińskiego z suszonymi pomidorami - możecie dać każdy inny gatunek sera. Krem z pieczonej dynii jest moim comfort food - uwielbiam go i zawsze poprawia mi nastrój. Zresztą jak już wiecie ja uwielbiam dynię :) To moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu dyni" który prowadzi Bea. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne