Pan di zucca - dyniowe bułeczkiSkładniki: ![]() 400 g puree z dyni 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła 80 g cukru szczypta soli 1 łyżka esencji waniliowej duża garść żurawiny świeżo starta gałka muszkatołowa |
Sposób przygotowania: Aby zrobić puree z dyni obrałam dynię pokroiłam ją w kostkę i prażyłam w garnku około 10-15 minut. Natępnie rozgniotłam dynię widelcem. Łączymy je z mlekiem w którym rozpuszczamy świeże drożdze. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 60-120 minut. Odgazowujemy ciasto i formujemy małe kuleczki - u mnie wyszło ich 18. Ja połowę robiłam bez niczego a do połowy ciasta dodałam suszonej żurawiny. Kuleczki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1/2 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180'C i wkładamy bułeczki, pieczemy je około 20 minut. Gdy zobaczyłam te wspaniałe bułeczki u Majanki z bloga www.majanaboxing.blox.pl... poprostu musiałam je upiec. Muszę Wam powiedzieć nie wiem co się dzieje ale u mnie są problemy z kupieniem dyni. Ale ja się tak łatwo nie poddaję - kupiłam dynię i zrobiłam bułeczki. Ależ one są pyszne, mięciutkie, pachnące poprostu rewelacyjne. Cześć upiekłam z żurawiną i od siebie dodałam gałkę muszkatołową. Nawet mój synuś zajada sie nimi - dobrze, ze ten piękny żółciutki kolor bułeczki zawdzięczają dyni :) Dyniowe bułeczki zgłaszam do akcji: - "Festiwal dyni" który prowdazi Bea - " Festiwal żurawiany" który prowadzi Usagi [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne