Chleb GrahamaSkładniki: 750 g mąki pszenno-razowej 250 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdzy 40 g cukru 1 łyżka soli 500 ml płynu (mleko, serwatka, maślanka, woda) tłuszcz do posmarowania formy |
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu, dwie wąskie długie foremki posmarować tłuszczem, opruszyć mąką. Drożdze rozetrzeć z cukrem w garnuszku, dodać 1/8 l letniego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn. Gęstośc rozczynu powinna odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany. Zostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zwiększy objętość o 100%, dodac sól, zarobić ciasto dolewając, o ile potrzeba, mleka lub wody. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Wyrabiać starannie, aż zacznie odstawać od ręki i od dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Napełnić ciastem formy do połowy, wyrównać wygładzając powierzchnię zwilżoną ręką. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia. Nagrzać dobrze piekarnik - ja nagrzałam do 220'C. Wstawic ciasto i piec około godziny. Szpilką drewnianą zrobić próbę, o ile po nakłóciu i wyjęciu z ciasta szpilka jest sucha, a ciasto ładnie zrumienione odstaje od brzegów foremki, wyjąć. Oddzielic chleb nożem od foremki, wyłożyć na stolnicę. Gorący posmarować wodą, oprzeć o wyższy brzeg stolnicy. Z tego samego ciasta można wyrabiać małe grahamki, które w postaci wałeczków długości 8-10 cm, średnicy 4 cm można układać na posmarowanej blaszcze. Gdy wyrosną, posmarować lekko osłodzoną wodą i piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Wyjąć, wyłożyć na stolnicę, gorące posmarować osłodzoną wodą. Dzisiaj rozpoczyna się akcja "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. Jakiś czas temu dostałam od swojego teścia "Kuchnię polską" wydaną w 1974 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. Powiem Wam jestem zachwycona tą książką - jest skarbnicą widzy i przepisów o których niestety zapominamy. Przepisy z których skorzystałam podaję zachowując oryginalną ich pisownię. Postanowiałam upiec chleb Grahama. Chleb jest na samych drożdzach i smakuje wybornie. Ciasto nie sprawiało mi kłopotów - choć następnym razem dodam ciut więcej wody. Ten chleb Grahama jest moją pierwszą propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku". [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne