Chleb Grahama


Składniki:

Chleb Grahama 750 g mąki pszenno-razowej
250 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdzy
40 g cukru
1 łyżka soli
500 ml płynu (mleko, serwatka, maślanka, woda)
tłuszcz do posmarowania formy


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu, dwie wąskie długie foremki posmarować tłuszczem, opruszyć mąką.

Drożdze rozetrzeć z cukrem w garnuszku, dodać 1/8 l letniego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn. Gęstośc rozczynu powinna odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany.
Zostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn zwiększy objętość o 100%, dodac sól, zarobić ciasto dolewając, o ile potrzeba, mleka lub wody. Ciasto powinno być niezbyt gęste.
Wyrabiać starannie, aż zacznie odstawać od ręki i od dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.

Napełnić ciastem formy do połowy, wyrównać wygładzając powierzchnię zwilżoną ręką. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia.

Nagrzać dobrze piekarnik - ja nagrzałam do 220'C. Wstawic ciasto i piec około godziny. Szpilką drewnianą zrobić próbę, o ile po nakłóciu i wyjęciu z ciasta szpilka jest sucha, a ciasto ładnie zrumienione odstaje od brzegów foremki, wyjąć.

Oddzielic chleb nożem od foremki, wyłożyć na stolnicę. Gorący posmarować wodą, oprzeć o wyższy brzeg stolnicy.

Z tego samego ciasta można wyrabiać małe grahamki, które w postaci wałeczków długości 8-10 cm, średnicy 4 cm można układać na posmarowanej blaszcze.

Gdy wyrosną, posmarować lekko osłodzoną wodą i piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Wyjąć, wyłożyć na stolnicę, gorące posmarować osłodzoną wodą.



Dzisiaj rozpoczyna się akcja "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.

Jakiś czas temu dostałam od swojego teścia "Kuchnię polską" wydaną w 1974 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne.

Powiem Wam jestem zachwycona tą książką - jest skarbnicą widzy i przepisów o których niestety zapominamy. Przepisy z których skorzystałam podaję zachowując oryginalną ich pisownię.

Postanowiałam upiec chleb Grahama.
Chleb jest na samych drożdzach i smakuje wybornie.
Ciasto nie sprawiało mi kłopotów - choć następnym razem dodam ciut więcej wody.

Ten chleb Grahama jest moją pierwszą propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku".




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne