Dyniowe pancakes


Składniki:

Dyniowe pancakes 375 ml maślanki
2 jajka
400 g pure z dyni
250 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

golden syrup i krokant


Sposób przygotowania:

W misce miksera miksujemy jajka z maślanką. Dodajemy puree z dyni a następnie mąkę, proszek, sodę, sól i gałkę muszkatołową.

Całość mieszamy - ja zrobiłam to łyżką ale można także w mikserze.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron - obracamy gdy na placku pojawią się pęcherzyki powietrza.

Pancakes dyniowe układamy na talerzu i polewamy golden syrup i posypujemy krokantem.



Przepis na te pyszne dyniowe pancakes jest autorstwa Nigelli Lawson a zobaczyłam go u Atinki która prowadzi bloga www.atinabc.blox.pl.

Placuszki są pyszne, mięciutkie i bardzo słoneczne. Takie małe radosne pancakes które poprawiają humor w złe dni.

Zjedliśmy je z golden syrup posypane krokantem - są pyszne.

Dyniowe pancakes zgłaszam do akcji:
- "Festiwal dyni" który prowadzi Bea.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne