Dyniowe pancakesSkładniki: 375 ml maślanki 2 jajka 400 g pure z dyni 250 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej golden syrup i krokant |
Sposób przygotowania: W misce miksera miksujemy jajka z maślanką. Dodajemy puree z dyni a następnie mąkę, proszek, sodę, sól i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy - ja zrobiłam to łyżką ale można także w mikserze. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron - obracamy gdy na placku pojawią się pęcherzyki powietrza. Pancakes dyniowe układamy na talerzu i polewamy golden syrup i posypujemy krokantem. Przepis na te pyszne dyniowe pancakes jest autorstwa Nigelli Lawson a zobaczyłam go u Atinki która prowadzi bloga www.atinabc.blox.pl. Placuszki są pyszne, mięciutkie i bardzo słoneczne. Takie małe radosne pancakes które poprawiają humor w złe dni. Zjedliśmy je z golden syrup posypane krokantem - są pyszne. Dyniowe pancakes zgłaszam do akcji: - "Festiwal dyni" który prowadzi Bea. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne