Pasta z szynki lub kiełbasy


Składniki:

20-25 dkg szynki lub kiełbasy - dałam szynkę babuni
3-5 dkg musztardy
5 dkg masła
2 jajka ugotowane na twardo
50 g sera żółtego ostrego w smaku
sól
świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Jaja obrać, przepuścić razem z szynką lub kiełbasą i serem przez maszynkę.

Do zmielonej masy dodać do smaku musztardę, sól i pieprz. Utrzeć starannie.

Gdyby pasta była za gęsta, rozrzedzić 2-3 łyżkami śmietany.
Jeżeli szybka jest tłusta nie należy dodawać masła.

Używać do kanapek, chleba, do przekładania naleśników, do zapiekanek z ziemniaków.



Jak już Wam wspominałam jestem bardzo szczęśliwą posiadaczką Kuchni Polskiej.

Postanowiłam korzystać z niej dość często bo zauważyłam że potrawy przygotowane wg. przepisów w niej zawartych są wyśmienite.

Następną propozycją z Kuchni Polskiej jest prosta ale wyśmienita w smaku pasta do chleba.
Jedliśmy ją z chlebem Grahama - powiem Wam to było idelane śniadanie.

Przepis podaję zachwując oryginalną jego pisownię.

Pastę z szynki zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku" którą organizują Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne