Pasta z szynki lub kiełbasySkładniki: 20-25 dkg szynki lub kiełbasy - dałam szynkę babuni 3-5 dkg musztardy 5 dkg masła 2 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego ostrego w smaku sól świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania: Jaja obrać, przepuścić razem z szynką lub kiełbasą i serem przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać do smaku musztardę, sól i pieprz. Utrzeć starannie. Gdyby pasta była za gęsta, rozrzedzić 2-3 łyżkami śmietany. Jeżeli szybka jest tłusta nie należy dodawać masła. Używać do kanapek, chleba, do przekładania naleśników, do zapiekanek z ziemniaków. Jak już Wam wspominałam jestem bardzo szczęśliwą posiadaczką Kuchni Polskiej. Postanowiłam korzystać z niej dość często bo zauważyłam że potrawy przygotowane wg. przepisów w niej zawartych są wyśmienite. Następną propozycją z Kuchni Polskiej jest prosta ale wyśmienita w smaku pasta do chleba. Jedliśmy ją z chlebem Grahama - powiem Wam to było idelane śniadanie. Przepis podaję zachwując oryginalną jego pisownię. Pastę z szynki zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku" którą organizują Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne