Gołąbki pieczone z mięsem i ryżem


Składniki:

1 główka kapusty - około 1-1,5 kg

Nadzienie
20 dkg wieprzowiny bez kości
25 dkg ryżu lub kaszy jęczmiennej
5 dkg cebuli
3 dkg tłuszczu
sól
pieprz

1-2 marchewki
kawałek słoniny
majeranek


Sposób przygotowania:

Zagotować wodę. Dużą główkę kapusty opłukać, wyjąć głąb u nasady.
Liście ostrożnie oddzielić (wybierac główki kapusty luźno związane), wrzucac partiami na wrzącą wodę, obgotować, wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić.

W każdym liściu ściąc nożem nerw liściowy, nie przecinając liścia.

Ryż przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody, ugotować na pół miękko w dużej ilości jak makaron, odcedzić, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrajaną w kostkę i zrumienioną cebulę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku, wymieszać starannie.

Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową. Zaginać dwa boki liścia na 3-4 cm, zwinąć ciasno w rulonik.

Na dno rondla dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki, jeden obok drugiego. Ułożyć najwyżej trzy warstwy. Im więcej warstw, tym łatwiej mogą się przypalić.

Zalać 1/4 litra wrzącej, osolonej wody, położyć kawałek słoninki lub skórki zboczku. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i posypac całość obficie majerankiem. Z wierzchu pokryc liśmi.

Wstawić do średnio goracego piekarnika, zapiekać w równomiernej temparaturze. Gdy liście kapusty z wierzchu za silnie się zrumienią, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.

Gołąbki można podawać z sosem śmietanowym, gryzbowym lub pomidorowym.
Zamiast ryżu można dodać kaszę perłową lub pęczak, zamiast mięsa surowego - kiełbasę, mięso pieczone, duszone lub rybe wędzoną.
Dobre są gołąbki z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów.



Nie wiem jak Wam ale mi kuchnia polska kojarzy się z gołąbkami.
Lubię je i gotowane i pieczone.
Ale najbardziej lubię gołąbki na następny dzień odgrzane na patelni - takie gdy kapusta jest brązowa i dobrze przypieczona.

Zawsze się mi wydawało, że gołąbki są bardzo pracochłonną potrawą. Muszę przyznac jest z nimi troche pracy ale smak ich wszytsko wynagradza.

Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej z 1974 roku i podaję go w takim brzmieniu jak został zapisany tamże.

Gołąbki pieczone z mięsem i ryżem zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku III" którą organizują Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą paptronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne