Gołąbki pieczone z mięsem i ryżemSkładniki: 1 główka kapusty - około 1-1,5 kg Nadzienie 20 dkg wieprzowiny bez kości 25 dkg ryżu lub kaszy jęczmiennej 5 dkg cebuli 3 dkg tłuszczu sól pieprz 1-2 marchewki kawałek słoniny majeranek |
Sposób przygotowania: Zagotować wodę. Dużą główkę kapusty opłukać, wyjąć głąb u nasady. Liście ostrożnie oddzielić (wybierac główki kapusty luźno związane), wrzucac partiami na wrzącą wodę, obgotować, wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić. W każdym liściu ściąc nożem nerw liściowy, nie przecinając liścia. Ryż przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody, ugotować na pół miękko w dużej ilości jak makaron, odcedzić, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrajaną w kostkę i zrumienioną cebulę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku, wymieszać starannie. Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową. Zaginać dwa boki liścia na 3-4 cm, zwinąć ciasno w rulonik. Na dno rondla dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki, jeden obok drugiego. Ułożyć najwyżej trzy warstwy. Im więcej warstw, tym łatwiej mogą się przypalić. Zalać 1/4 litra wrzącej, osolonej wody, położyć kawałek słoninki lub skórki zboczku. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i posypac całość obficie majerankiem. Z wierzchu pokryc liśmi. Wstawić do średnio goracego piekarnika, zapiekać w równomiernej temparaturze. Gdy liście kapusty z wierzchu za silnie się zrumienią, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gołąbki można podawać z sosem śmietanowym, gryzbowym lub pomidorowym. Zamiast ryżu można dodać kaszę perłową lub pęczak, zamiast mięsa surowego - kiełbasę, mięso pieczone, duszone lub rybe wędzoną. Dobre są gołąbki z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Nie wiem jak Wam ale mi kuchnia polska kojarzy się z gołąbkami. Lubię je i gotowane i pieczone. Ale najbardziej lubię gołąbki na następny dzień odgrzane na patelni - takie gdy kapusta jest brązowa i dobrze przypieczona. Zawsze się mi wydawało, że gołąbki są bardzo pracochłonną potrawą. Muszę przyznac jest z nimi troche pracy ale smak ich wszytsko wynagradza. Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej z 1974 roku i podaję go w takim brzmieniu jak został zapisany tamże. Gołąbki pieczone z mięsem i ryżem zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku III" którą organizują Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą paptronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne