Knedle z sera


Składniki:

Knedle z sera 25 dkg sera twarogu
5 dkg kaszy manny
2 jajka
2 dkg mąki
2 dkg tłuszczu
sól
2 dkg masła do polania
bułka tarta lub cukier


Sposób przygotowania:

Świeży ser niekwaśny, dobrze odciśnięty przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z kaszą manną, pozostawić na 1/2 godziny.

Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na gładka masę. Ubić pianę z białek, kłaść na masę serową, wymieszać.

Formować w mące gałki wielkości orzeczha włoskiego, ugotować jeden knedel na próbę, jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać 2-3 łyżki mąki pszennej. Ja odrazu dodałam mąkę bo ciasto było bardzo rzadkie.

Wrzucać knedle partiami na wrzącą osoloną wodę - ja robiłam to dwoma łyżeczkami, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują wybierać łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać z masłem topionym, zamieszanym ze zrumienioną tartą bułką lub ze śmietaną.




Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Kuchnia Polska wiedziałam, że go zrobię. Nie mogłam sobie wyobrażić jak mogą smakować knedle z sera z dodatkiem kaszy manny.

Powiem Wam smakują wyśmienicie - sądziłam, że będą takie mdłe i bardziej rozlazłe ale nic z tych rzeczy.
Knedle są idealne nie za twarde nie za miękkie.

Podałam je z masełkiem i cukrem różanym - pyszne połączenie.

Knedle serowe są moją propozycją w ramach akcji"Gotujemy po polsku III" którą oraganizują Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...







[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne