Knedle z seraSkładniki: 25 dkg sera twarogu 5 dkg kaszy manny 2 jajka 2 dkg mąki 2 dkg tłuszczu sól 2 dkg masła do polania bułka tarta lub cukier |
Sposób przygotowania: Świeży ser niekwaśny, dobrze odciśnięty przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z kaszą manną, pozostawić na 1/2 godziny. Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na gładka masę. Ubić pianę z białek, kłaść na masę serową, wymieszać. Formować w mące gałki wielkości orzeczha włoskiego, ugotować jeden knedel na próbę, jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać 2-3 łyżki mąki pszennej. Ja odrazu dodałam mąkę bo ciasto było bardzo rzadkie. Wrzucać knedle partiami na wrzącą osoloną wodę - ja robiłam to dwoma łyżeczkami, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują wybierać łyżką cedzakową na półmisek. Podawać z masłem topionym, zamieszanym ze zrumienioną tartą bułką lub ze śmietaną. Gdy zobaczyłam ten przepis w książce Kuchnia Polska wiedziałam, że go zrobię. Nie mogłam sobie wyobrażić jak mogą smakować knedle z sera z dodatkiem kaszy manny. Powiem Wam smakują wyśmienicie - sądziłam, że będą takie mdłe i bardziej rozlazłe ale nic z tych rzeczy. Knedle są idealne nie za twarde nie za miękkie. Podałam je z masełkiem i cukrem różanym - pyszne połączenie. Knedle serowe są moją propozycją w ramach akcji"Gotujemy po polsku III" którą oraganizują Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne