Butterhorn Rolls - Rożki maślane Weekendowa Piekarnia 91Składniki: 1/4 szklanki ciepłej wody opakowanie suszonych drożdży - dałam 25 g świeżych drożdzy 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki roztopionego masła 1/3 szklanki cukru - dałam 2 łyżki 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki rozpuszczonego masła |
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut. Do miski robota wlewamy mleko, rozpuszczone drożdze, masło, wbić jajka i dodać sól oraz cukier. Całość mieszamy. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy około 10 minuy tak by ciasto stało się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę i 15 minut do wyrastania. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery porcje a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek. Każde kółko dzielimy na osiem trójkątów. Trójkąty smarujemy rozpuszczonym masłem i zwijamy dobrze ściskając. Smarujemy pozostałym masłem. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny by podrosły. Piekarnik nagrzewamy do 180'C i wkładamy rogaliki. Pieczemy 20 minut. Jolciu Kochana nie wiem jak ty to nazwiesz ale ja powiem wprost - to jest telepatia :) Tak tak moi drodzy poraz kolejny wcale nie umawiając się specjalnie spotkałyśmy się z Jolcią która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl... w naszych wirtualnych kuchniach. Jolciu jest mi niezmiennie miło:) Rożki maślane są propozycją Gosi prowadzącej bloga www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl... która jest gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni. Rożki są przepyszne, bardzo maślane po prostu rewelacyjne - właśnie mój synuś Amadeuszek je rogaliki na kolacyjkę popijając je kakao. Stwierdził, iż to najlepsze rogaliki jakie jadł bo od mamy:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne