Butterhorn Rolls - Rożki maślane Weekendowa Piekarnia 91


Składniki:

1/4 szklanki ciepłej wody
opakowanie suszonych drożdży - dałam 25 g świeżych drożdzy
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki roztopionego masła
1/3 szklanki cukru - dałam 2 łyżki
1 łyżeczka soli
3 jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki rozpuszczonego masła



Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut. Do miski robota wlewamy mleko, rozpuszczone drożdze, masło, wbić jajka i dodać sól oraz cukier. Całość mieszamy.

Wsypujemy mąkę i wyrabiamy około 10 minuy tak by ciasto stało się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę i 15 minut do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery porcje a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek. Każde kółko dzielimy na osiem trójkątów.

Trójkąty smarujemy rozpuszczonym masłem i zwijamy dobrze ściskając. Smarujemy pozostałym masłem. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny by podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 180'C i wkładamy rogaliki. Pieczemy 20 minut.



Jolciu Kochana nie wiem jak ty to nazwiesz ale ja powiem wprost - to jest telepatia :)

Tak tak moi drodzy poraz kolejny wcale nie umawiając się specjalnie spotkałyśmy się z Jolcią która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl... w naszych wirtualnych kuchniach.

Jolciu jest mi niezmiennie miło:)

Rożki maślane są propozycją Gosi prowadzącej bloga www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl... która jest gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni.

Rożki są przepyszne, bardzo maślane po prostu rewelacyjne - właśnie mój synuś Amadeuszek je rogaliki na kolacyjkę popijając je kakao.

Stwierdził, iż to najlepsze rogaliki jakie jadł bo od mamy:)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne