Krupnik polskiSkładniki: 25 dkg włoszczyzny 20 dkg kości 1 dkg suszonych grzybów 1 1/2 litra wody 10 dkg krupek perłowych 25 dkg ziemniaków 4 dkg masła sól siekana pietruszka |
Sposób przygotowania: Z namoczonych grzybów, kości i warzyw ugotować wywar. Przecedzić. Ugotowane warzywa i grzyby pokrajać w paski. Na przecedzonym wywarze ugotować obrane, pokrajane w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z grzybami i jarzynami, posolić. Wrzucić krupy perłowe i masło. Gotować do miękkości krupek perłowych, posypać siekaną pietruszką. Muiszę się Wam do czegoś przyznac to jest mój pierwszy w życiu krupnik jaki ugotowałam. Wyszedł przepyszny, gęsty i taki pachnący. Bardzo nam posmakował. Taki niby prosty krupnik ale przywołuje wspaniałe wspomnienia. Jego smak mi przypomniał smak zupy jaką gotowała moja babcia Karolina :) Krupnik polski zgłaszam do akcji " Gotujemy po polsku III" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne