Krupnik polski


Składniki:

Krupnik polski 25 dkg włoszczyzny
20 dkg kości
1 dkg suszonych grzybów
1 1/2 litra wody
10 dkg krupek perłowych
25 dkg ziemniaków
4 dkg masła
sól
siekana pietruszka


Sposób przygotowania:

Z namoczonych grzybów, kości i warzyw ugotować wywar. Przecedzić.

Ugotowane warzywa i grzyby pokrajać w paski. Na przecedzonym wywarze ugotować obrane, pokrajane w kostkę ziemniaki.

Wywar połączyć z grzybami i jarzynami, posolić. Wrzucić krupy perłowe i masło.

Gotować do miękkości krupek perłowych, posypać siekaną pietruszką.



Muiszę się Wam do czegoś przyznac to jest mój pierwszy w życiu krupnik jaki ugotowałam.

Wyszedł przepyszny, gęsty i taki pachnący. Bardzo nam posmakował.

Taki niby prosty krupnik ale przywołuje wspaniałe wspomnienia. Jego smak mi przypomniał smak zupy jaką gotowała moja babcia Karolina :)

Krupnik polski zgłaszam do akcji " Gotujemy po polsku III" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne