Schab duszonySkładniki: 70-80 dkg schabu bez kości 3-4 dkg tłuszczu 1 dkg mąki 8 dkg cebuli - dałam 1 średnią sól majeranek mielony kminek |
Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osączyć, opruszyć mąką i solą, zrumienić ze wszytskich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać parę łyżek wody. Cebule obrać, pokrajać w talarki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa. Pieczeń posypać mielonym kminkiem i majerankiem. dusić do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, pokrajać w plastry. Ułożyć na półmisku, oblać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną lub czerwoną zasmażaną albo surówką z warzyw. Ten schab był jednym z dań które odkryłam dzięki mojej wspaniałej książce "Kuchni polskiej". Mięso wyszło bardzo soczyste, pachnące i bardzo smaczne. Dawno nie zjadałam kawałka mięsa z takim smakiem. Przygotowanie go zajmuje naprawdę chwilkę a efekty przechodzą najsmielsze oczekiwania. Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć więcej. Schab duszony jest moją kolejną propozycją w ramach akcji "Gotowanie po polsku III" którą prowadzą Irena i Andrezj z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne