Schab duszony


Składniki:

Schab duszony 70-80 dkg schabu bez kości
3-4 dkg tłuszczu
1 dkg mąki
8 dkg cebuli - dałam 1 średnią
sól
majeranek
mielony kminek


Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, osączyć, opruszyć mąką i solą, zrumienić ze wszytskich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać parę łyżek wody.

Cebule obrać, pokrajać w talarki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa.

Pieczeń posypać mielonym kminkiem i majerankiem. dusić do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą.

Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, pokrajać w plastry. Ułożyć na półmisku, oblać sosem z cebulą.

Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną lub czerwoną zasmażaną albo surówką z warzyw.



Ten schab był jednym z dań które odkryłam dzięki mojej wspaniałej książce "Kuchni polskiej".

Mięso wyszło bardzo soczyste, pachnące i bardzo smaczne. Dawno nie zjadałam kawałka mięsa z takim smakiem.

Przygotowanie go zajmuje naprawdę chwilkę a efekty przechodzą najsmielsze oczekiwania. Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć więcej.

Schab duszony jest moją kolejną propozycją w ramach akcji "Gotowanie po polsku III" którą prowadzą Irena i Andrezj z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne